В 12:15 на 30 септември 1858 година мощно земетресение разлюлява София. Вторичните трусове продължават още няколко месеца. По това време земетресенията се измерват по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник (МШК). Интензивността на основния трус се оценява на IX степен -катастрофална. 

Освен в София земетресението е усетено и в отдалечени градове, като Пловдив и Янина. Пострадали сгради има в Ихтиман и Рилския манастир, а в Долна баня се променя дебитът на минералните извори. В София земетресението предизвиква значителни щети, като 70-80 процента от сградите са силно засегнати. По-бедните жители на града са в затруднено положение, тъй като се налага непредвидено да възстановяват къщите си в навечерието на зимата. 

При по-големите обществени сгради щетите са по-тежки, като някои от тях са частично или напълно разрушени. Съборени са минаретата на 19 от 24-те джамии в града, а само 2 от 7-те църкви остават годни за използване. При земетресението загиват 4 души. На някои места около София се отварят пукнатини в земята, като пукнатината между Бояна и Драгалевци има ширина над 20 сантиметра и дължина около 1,5 километра.

Западно от селището се появява нов горещ гейзер, който постепенно отслабва до съществуващия и сега извор в Овча купел. Дебитът на минералните извори в града намалява за няколко дни, след което се възстановява.