Мощен и всъщност най-светлият метеоритен дъжд е на път да се случи и вие не искате да го пропуснете! Метеоритният дъжд е небесно събитие, при което се наблюдават няколко метеора, които излъчват или произхождат от една точка на нощното небе.

Тези метеори са причинени от потоци от космически отломки, наречени метеорити, които навлизат в земната атмосфера при изключително високи скорости по паралелни траектории. Повечето метеори са по-малки от зърно от пясък, така че почти всички от тях се разпадат и никога не удрят повърхността на Земята.

Още по-вълнуващо е, че на 12 август 2017 г. предстои да има метеоритен дъжд, но това не е само обикновен метеоритен дъжд. Астрономите предполагат, че това ще бъде най-светлият метеоритен дъжд в човешката история! Той магически ще запали небето и някои от тях може да са видими дори през деня. 

Просто не искате да пропуснете това. Защо? Защото вероятно няма да бъдете живи още 96 години, за да изчакате следващия.

Но тази година небесата се очаква да представят най-ефектното представление с фойерверки в атмосферата, защото земята ще премине по-близо до пътя на кометата, създавайки най-ослепителния метеоритен поток за тази година.

Така нареченият метеоритен дъжд "Персеиди", един от най-ярките метеорни душове на годината и се случва всяка година между 17 юли и 24 август.

Очевидно е, че подобно на всички метеорни душове, метеоритният дъжд на Персеидите е най-добре да се гледа, когато небето е най-тъмното. Астрономите предлагат, в зависимост от лунната фаза, най-доброто време да гледате това магическо представление е да го видите точно преди изгрева. Основното е да не се отпуснете прекалено много и да не заспите - към сутринта метеорите стават повече. Обяснението е просто - тази част от Земята, където скоро ще настъпи утро, се намира по-напред спрямо орбиталното движение и там падат повече метеори.

Персеидите изглежда идват от посоката на Персей, съзвездие в североизточната част на небето

Къде мога да ги видя?

Персеидите могат да се видят в Северното полукълбо.

На 12-ти срещу 13-ти август очаквайте най-красивия метеоритен дъжд. В тази нощ ще бъде максимумът на активността на метеорния дъжд Персеиди. Според прогнозите на Международната метеорна организация, се очакват до 100 метеора на час и най-ярките от тях може да светят в продължение на няколко секунди.