Пролетта е чудесно време за всякакви вкусни експерименти с дъхавото агнешко месо, а запечените пълнени тиквички са една наистина добра идея, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции

4 тиквички
3 с. л. зехтин Classic
1 глава лук, ситно нарязан
3 скилидки чесън, ситно нарязани
1 пръчи цаканела
500 гр. агнешко или телешко месо, смляно
½ ч. л. кимион
⅓ ч. л. млян черен пипер
⅓ ч. л. смлян бахар
1 домат, обелен и ситно нарязан
2 с. л. сушени вишни или 2 сушени кайсии, ситно нарязани
2 с. л. магданоз, нарязан
½ с. л. джоджен
100 гр. моцарела или кашкавал, настърган
за соса:
2 с. л. зехтин
2 скилидки чесън, нарязани
500 гр. домати, обелени и нарязани на кубчета
1 с. л. доматено пюре
2 с. л. магданоз, нарязан
 сол на вкус

Начин на приготвяне

1. 
Тиквичките се нарязват на пънчета по 10 см и се издълбават с лъжица, така че по дъното и стените да останат по 5 мм от месото на тиквичката.

2. Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът, чесънът и пръчката канела. Разбъркват се 2-3 мин., прибавя се месото и се разбърква на силен огън, докато се раздроби на фини парченца. Слагат се кимионът, пиперът и бахарът. Бърка се, докато изври сосът и месото остане на мазнина. Прибавят се доматът, вишните, джодженът и магданозът. Разбъркват се 4-5 мин. Пълнежът трябва да е гъст, но сочен. Подправя се със сол на вкус. Половината от моцарелата се слага при месото и тиквичките се напълват.

3. За соса в зехтина се слага чесънът, разбърква се, докато стане ароматен, и се прибавят доматите и пюрето. Разбъркват се, посоляват се и се оставят да поврат 7-8 мин. Сипва се в тавичка, отгоре се подреждат тиквичките и се запичат 20 мин. във фурна, загрята на 200° С. Поръсват се с останалата моцарела и се запичат още 15 мин.