Виртуозен фалшификатор на долари взривява курортите по Черноморието със съвършено изработени  доларови купюри. Уменията му вдигат на крак органите на реда, а заподозрени се оказват американски кинаджии, които снимат филм край Варна, пише PlovdivTime.bg

Никой от чуждия екип обаче не притежава таланта и познанията да създаде толкова автентично менте.  Случката е отпреди много години, но продължава да вълнува любителите на криминалните сюжети.

Оказва се, че парите са изработени от млад мъж с ментални проблеми, който днес  живее и работи в Пловдив.  Нещо повече – учи децата ни на тънкостите на сценичното поведение в театъра.

Името му е Тони. Всъщност не – името му е Сашо Петков. И е актьор. А Тони е името на фалшификатора, в чийто образ се превъплъщава в култовия крими сериал „Фалшификаторът от Черния кос”.

Лентата от далечната 1983 г. е базирана на едноименния роман на Хаим Оливер („Рицарят на бялата дама”, „Ешелоните на смъртта”, „Вълчицата”, „Художникът Златю Бояджиев”). Класическото криминале е написано за конкурс, обявен през 1968 г. от МВР за разузнавачески и приключенски романи. Печели втора награда, а филмовата версия е абсолютен хит.

Оливер се вдъхновява от истинска история, съхранена в музея на Министерството на вътрешните работи, която и до днес се споменава като куриозен случай в криминалистиката.

Прототипът на Тони е Кирил Димитров. 26-годишният младеж  е хермафродит, притежава фотографска памет и невероятен талант на самоук художник. Освен това е ням.  Живее със семейството си в село в Странджа. От него се възползва брат му Иван, който продава фалшифицираните банкноти в Турция.  Това накратко е историята, впечатлила криминалистите, а и писателя Хаим Оливер, разказва Сашо Петков.

Други пък твърдят, че Кирил всъщност е живял в старозагорското село Плодовитово. Мястото едва ли има особено значение, защото по-любопитна е историята на младия мъж. Документите казват, че Димитров всъщност не е съден за фалшификациите си, вероятно заради здравословните си проблеми.  Живее в родното си село до смъртта си, но след залавянето му никога повече не фалшифицира пари.

В култовия трисериен филм има още един реален образ – този на Иван Бонев-Лорда, изигран от Коста Цонев. Неговият прототип е българин, лежал в американския затвор "Синг-Синг" за фалшифициране на пари. Цепел доларите на две и дорисувал бялата страна, разказва Сашо Петков.

Участието на пловдивския актьор във филма е истинско предизвикателство. След като изиграва ролята на войничето Никола в „Капитан Петко войвода”, Петков е получава уверението на режисьора Неделчо Чернев, че ще се снима във всичките му филми. Така идва и поканата за „Фалшификаторът от Черния кос”.

Отидохме на пробни снимки аз, Венцислав Кисьов и Рашко Младенов. Избраха мен и Рашко. Снимахме в една изоставена каменна кариера във Варна заедно с група източногермански актьори и звездите Васил Михайлов,  Коста Цонев, Георги Калоянчев, Явор Милушев. Имаше доста нощни кадри, голяма масовка, коне, статисти и затова снимките продължиха дълго време, разказва Сашо.

 

За да бъдат по-бързи, се налага да летят със самолет от София до морето и обратно. Голяма част от актьорите имат ангажименти. С един такъв полет е свързано и най-ужасното преживяване на Сашо и колегите му. 

Калоянчев не обичаше да лети със самолет, но нямаше как. И той имаше представление в Сатирата, а аз, като студент в Народния театър "Под игото". Самолета ни го порази гръм. Кръжахме над София в продължение на час и в крайна сметка се приземихме в Горна Оряховица. Там чакаха военният министър Добри Джуров. Качиха ни в неговия самолет и ни доведоха в София, връща се назад Сашо. 

За да влезе в кожата на Тони, пловдивчанинът дори посещава часове по психопатология на преподавателя от Софийския университет проф. Иван Милев, които се провеждат в Психиатрията на 4-ти километър. 

Днес Сашо Петков е оставил зад гърба си филмите и чудатите истории, за да работи с колегите си в театър „А`парт”.  Той учи на тайните на актьорската професия и деца. Прави го в театралната школа към Детско-юношеска академия по изкуствата "Арлекин" при "А`парт". На 24 февруари Петков ще посрещне всички любопитни деца за открит урок в новата база на театъра на пл. „Съединение” 3. Заниманието е от 11 ч.

Идеята ни е да се запознаете с нашите начини и методи на работа с деца и младежи. Целта на нашата театрална школа е първоначално запознаване с театралното изкуство. И как това помага да се развият комуникативните възможности, сценичното самочувствие, поведение и умения за общуване пред аудитория, посочва Сашо.