Киберпрестъпленията стават все по-сложни, развити и организирани. Рисковете от тях също се увеличават и засягат всички индустрии и институции. Необходима е промяна в начина на разбиране на това какво е киберсигурност и предприемане на нов тип действия.
Не малко компании и държави вече работят в тази посока и над 200 представители на правителствата и бизнеса от над 20 държави обменят опит и практики по време на третия регионален форум по киберпрестъпност и киберсигурност за държавите от Югоизточна Европа, който се провежда в София.

"Данните от Евростат показват, че значителна част от гражданите на Европейския съюз са жертва на киберпрестъпления", коментира заместник-министърът на вътрешните работи на страната Пламен Ангелов. Страната ни вече има няколко действащи инициативи в областта на киберсигурността. Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) разработва нови механики в областта и е сред инициаторите на идеята за създаване на национална политика за киберсигурност, която да обхване конкретни приоритети и мерки, коментира заместник-председателят на ДАНС Недялко Недялков.

В развиването на киберсигурността у нас участва и фондация "Америка за България" и ICT Academy, която обучава българи в тази сфера. Според Патрик Бракън, президент на фондацията, българската академия е сред водещите, може да се похвали с чудесни таланти и активно участва в превенцията на киберпрестъпления./БЛИЦ