През следващите години се очаква сериозен прогрес в поне три ключови за технологиите и медицината сфери. Те ще внесат множество промени в ежедневието ни, но и ще създадат осезаем риск за киберсигурността. Немалко компании и организации вече работят не само за развитието на технологиите, но и за подобряването на тяхната сигурност и разработка на методи за реакция при неизбежните опити за атакуването им.
"Очакваме голямата част от промените да се случат до 2026 г.", коментира Димитър Алексов, ръководител на отдела "Глобален съпорт" на фармацевтичната компания Merck, по време на третия регионален форум по киберпрестъпност и киберсигурност за страните от Югоизточна Европа, който се проведе в София.

Компанията очаква, че през следващите години в IT сектора ще има промени в множество сегменти. Разработките на нов тип компютри, различни по начин на функциониране чипове, евентуално въвеждане на квантови и нанокомпютри. Big Data масивите ще придобият по-голямо значение, особено с навлизането на виртуализацията. Мобилните устройства ще станат още по-интерактивни, ще се появи електроника, която може да се вгражда в дрехите или да се имплантира в тялото.

Роботиката също ще преживее големи промени. Нанороботите ще започнат да се използват в медицината, а нанотехнологиите ще доведат до големи спестявания на разходи. Един от проблемите обаче е, че естеството на нанороботите, поне в момента, им позволява да се саморепликират безконтролно. Тъй като са много малки, все още не е намерен начин и как те да могат да се идентифицират, което също създава предпоставки за злоупотреби./БЛИЦ