Шоколадови скалички, сочен кекс или вкусна торта с домашен крем - всички тези вкусотии мога да бъдат приготвени с останалия козунак от Великден. Всичко, което трябва да направите, е да изберете една от лесните ни рецепти и да приготвите.

Козуначен сладкиш с крокант

1 козунак
250 г сирене „Маскарпоне“
250 г крем сирене
200 г сладко от боровинки
200 г подсладено кондензирано мляко
100 г захар
10 г бурбонска ванилова захар
600 мл прясно мляко
50 мл десертно вино „Марсала“
5 яйца
2 с. л. царевично нишесте
1 щипка сол
за кроканта:
100 г белени печени лешници (може и със сол)
100 г захар

Начин на приготвяне:

 Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. 400 мл от млякото се загряват. В 100 мл мляко се разбъркват жълтъците, ваниловата захар, нишестето и 50 г от захарта. Към тази смес се налива горещото мляко.

Разбърква се и се прехвърля в касерола. Вари се, като се разбърква постоянно, докато пудингът се сгъсти. Оставя се, да се охлади много добре, покрит с фолио, за да не хваща кора.Три белтъка се разбиват на сняг с щипка сол.

От останалата захар и 50 мл вода се сварява сироп. Щом достигне 115 градуса, се налива на тънка струйка в белтъците, като се разбива постоянно. Двата вида сирене и кондензираното мляко се разбиват. Охладеният пудинг се разбива, в него се изсипва сместа със сирената и се разбърква.

На няколко пъти се добавят и разбитите белтъци. Останалите 100 мл мляко се смесват с марсалата.Козунакът се нарязва на филии, които се намазват с мляко с марсала.

В тава се редят козунак, крем, сладко от боровинки, крем, козунак, крем, сладко и крем. Заравнява се и се оставя да се охлади поне за 4 часа. Ядките се затоплят в тиган. Захарта за кроканта се карамелизира. Добавят се ядките и се разбъркват.

Прехвърлят се върху силиконов килим и се охлаждат. Малко преди сервиране, десертът се поръсва с накълцания крокант.

Козуначени скалички

1 козунак със стафиди (около 500 г)
200 г млечен шоколад
100 г краве масло
70 г орехи
50 мл крем ликьор
2 с. л. какао за декорация:
150 г черен шоколад
1 с. л. кокосови стърготини  

Начин на приготвяне:

Козунакът се смила в блендер. Маслото се разтопява. 

Шоколадът се разтопява на водна баня. Козуначените трохи се заливат с крем ликьора, шоколада и маслото. 

Добавят се смлените орехи и какаото. Ако сместа е прекалено суха, се налива прясно мляко. Оставя се в хладилник за около 30 минути – да стегне леко. 

След това от сместа се оформят скалички и се подреждат в тава върху решетка. 

Черният шоколад се разтопява на водна баня. 

Върховете на скаличките се поливат с разтопения шоколад, поръсват се с кокосовите стърготини и скаличките се прибират в хладилник за 15 минути.

Козуначена торта с ягоди

800 г козунак
250 г ягоди за украса
олио за намазване за крема:
1,2 кг заквасена сметана
250 г ягоди
2 стръка босилек (или мента)
1 шушулка ванилия
1 консерва подсладено кондензирано мляко  

Кремът се приготвя, като заквасената сметана се разбърква със семенцата от разполовената шушулка ванилия, кондензираното мляко и наситнения босилек. Половината от ягодите се режат на кубчета.

Козунакът се реже на еднакви по дебелина филии. Дъното и стените на форма за торта с диаметър 24 см и махащо се дъно се намазват с олио и се покриват с хартия за печене.

Около 1/3 от козунака се подрежда на дъното на формата. Отгоре се слагат половината нарязани ягоди, а върху тях – 1/3 от крема. Следва ред козунак, останалите нарязани ягоди, крем, и така, докато свършат продуктите.

Накрая се маже с крем, от който се заделя малка част за стените. Тортата се оставя в хладилник за 8 часа.След това се освобождава от формата и стените се мажат със заделения крем. Украсява се с останалите ягоди, нарязани на парчета, по желание се гарнира с листенца босилек.