Светът може да изхрани нарастващото си население, без да причини непоправими вреди на околната среда, ако хората консумират по-малко месо, намалят наполовина прахосаната храна и приложат по-добри практики в селскостопанската дейност, заявиха учени, цитирани от Ройтерс.

Но неизпълнението на дори една от тези цели може да усили климатичните промени, да увеличи замърсяването и да намали природните ресурси, като по този начин планетата ще стане несигурно място за човечеството, сочат резултатите от международно изследаване.

Светът трябва да произведе 50 процента повече храна, за да поддържа живота на близо 10 милиарда души към 2050 г., оповести ООН. Но ако нещата не се променят, това може да увеличи с 90 процента влиянието на производството на храни върху околната среда към 2050 г., т.е до ниво, при което планетата ще е несигурно място за човечеството, отбелязват учените. За да се предотврати това, всеки трябва да премине към хранителен режим, който е богат на зелени зеленчуци, плодове и ядки и включва малко количество червено месо и млечни продукти.

"Препоръчваме да се консумира по-малко от една порция червено месо седмично", каза ръководителят на изследването Марко Спрингман от Оксфордския университет.

Според Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), добитъкът е отговорен за около 14,5 процента от глобалните парникови емисии.