Експерти твърдят, че плащеницата от Торино е окървавена с кръвта на измъчвана жертва. Това на свой ред подкрепя теорията, че е била използвана при погребването на Исус Христос. По думите им, лененото парче плат, за което се смята, че е било използвано за увиването на тялото на Христос след разпъването му на кръста, съдържа „наночастици”, които не са типични за кръвта на здрав човек, пише в. "Дейли мейл".
Въпросните разкрития са в противоречие с твърденията, че лицето на Исус е било изрисувано върху нея от фалшификатори през средновековието.
Елвио Карлино, изследовател от Института по кристалография в италианския град Бари, твърди, че тези малки частици разкриват „големите мъки” на жертва, „увита в погребалното парче плат”.Тези частици имат „специфична структура, големина и разпространение”, добавя професор Джилио Фанти от Падуанския университет. По думите му, кръвта съдържа високи нива на субстанцията, наричана креатинин и феритин, откривана в пациенти, които страдат от тежки физически травми, включително получени и при мъчения.  „Тоест, наличието на тези биологични наночастици по време на нашите експерименти сочи за насилствената смърт на мъжа, който е бил увит в Плащеницата от Торино”.

Плащеницата от Торино е с дължина около три метра и широчина един метър. На нея има избледнял образ на лика на мъж, за който се смята, че е Исус Христос.  

Превод и редакция: БЛИЦ