Инженерите в Масачузетския технологичен институт са разработили система за разпознаване на движенията с помощта на радио сигнали през стени. Учените са започнали работата си през 2013 г. и до момента са разработили програма RF-Pose, способна да използва невронната мрежа, за да разпознае положението на крайниците на човека и позата му през стената.
RF-Pose излъчва радиовълни през всякакви препятствия и превръща отраженията в 3D модел. Невронната мрежа позволява да се покаже динамичното движение на фигурата на човек. Програмата е способна да се учи с помощта на снимки, които изобразяват различни варианти на движения и пози (например отваряне на врати, ставане, ходене).

Както разказа ръководителят на проекта Дина Катаби, RF-Pose може да се използва за анализ на поведението на хората с болестта на Паркинсон, множествената склероза и мускулната дистрофия. Също така, технологията може да се използва за създаване на системи за сигурност в домове за възрастни хора или спасителни операции.

Специалисти от Масачузетския технологичен институт ще представят изобретението на Конференцията за компютърно зрение и разпознаване на устройства в Съединените щати.


Превод и редакция: БЛИЦ