Климатолози обобщиха данните от 2016 година за климата на Земята. Нов рекорд бе регистриран със средногодишна температура на планетата с 0,77 градуса по Целзий по-висока от нормата 1961 -1990. Докладът е публикуван в научното списание Weather, предаде БГНЕС.

Над голяма част от Северна Америка, Европа, Африка, Азия и Арктика, както в северните части на Южна Америка, южната част на Азия, Близкия изток и изтока на Австралия беше аномално топло. Под нормата бяха само температурите в северната част на Аржентина и в съседните страни от региона, западната част на Австралия и в някои части на Анрктика", се казва в статията.

Според отчета на климатолозите, въпреки че разликата между 2016 и 2015 година не превишава статистическата погрешност, по температури те съществено изпреварват предишните.

Експерти от британския метеорологичен център смятат, че рекордните температури са предизвикани както от антропогенното влияние на изхвърлените в атмосферата парникови газове, така и с климатичния феномен Ел Ниньо и със затоплянето на Арктика, особено през 2016 година.