На 13 ноември рано сутринта при ясно време ще може да се наблюдава съединение (видимо сближаване) на двете най-ярки планети Юпитер и Венера. Явлението ще е видимо много ниско над източния хоризонт от около 6:15 часа до развиделяване за Западна България и от около 6:05 часа до развиделяване за източната половина на страната, преценено най-общо. Това съобщи Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН, цитиран от Фокус.

Желаещите да наблюдават явлението трябва да изберат място с нисък хоризонт в посока изток-югоизток. Поради високата яркост на двете планети не е задължително да се търси наблюдателно място извън градовете. 

Горните етажи на високите сгради могат да предоставят съвсем удобна възможност, ако от тях се разкрива гледка в посока изток-югоизток. 

Изравняването на ректасцензиите (небесните дължини) на двете планети ще настъпи в 08:12 часа на същата дата, когато Венера ще бъде на 0.3° северно от Юпитер, но тогава дневната светлина вече ще пречи на наблюденията.

Съединенията на Венера и Юпитер често стават повод за съобщения за „наблюдавани“ НЛО и други аномални явления в небето. Това се дължи главно на факта, че много хора не са осведомени, че планетите от Меркурий до Сатурн са видими с невъоръжено око и че най-често те са с яркост по-висока от тази на звездите.

Физикът Пенчо Маркишки показа две карти.

Първата карта представя симулация на небето над югоизточния хоризонт за наблюдател от Западна България (София) на 13 ноември 2017 г. около 06:15 ч. официално време.


Втората фигура е симулация на съединението, както ще се вижда в окуляра на телескоп с малко увеличение, около 06:15 ч. официално време. Образът е огледално обърнат – с разменени ляво и дясно (север е горе-вдясно).

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!