Възможно е да има водни изпарения на един от спътниците на Юпитер. Това обявиха на специална пресконференция тази вечер от НАСА. Благодарение на телескопа "Хъбъл" Агенцията вече притежава изключителни ценни кадри на един от спътниците на Юпитер - Европа. Телескопът е заснел гейзери на повърхността на спътника на планетата, съобщиха от НАСА. Откритието подхранва надеждите за откриване на други форми на живот в галактиката, защото където има вода, там има и живот. На кадрите се вижда активност, подобна на гейзер. Това е ключово доказателство, че под повърхността на спътника има океан.
Така на практика нараства възможността по време на мисиите до Европа да се вземат проби от океана без да се налага да се пробива дебелата ледена обвивка. 

Смята се, че водните пари се издигат на около 200 километра над повърхността на спътника на Юпитер, след което би могло да се връщат обратно към повърхността под формата на дъжд.

По-рано тази година изследователи дори изчислиха, че евентуалният химически баланс на океаните на Европа би бил изключително близък до този на земните, предполагайки, че в лунните океани има достатъчно водород и кислород за формирането на живот.

Обикновено повечето течности, които се намират на такова далечно разстояние от Слънцето, биха замръзнали, но се смята, че Юпитер има толкова силно гравитационно поле, че създава достатъчно приливна енергия, която да държи океаните в постоянно движение, пречейки им да се покрият с лед.

Ако наличието на гейзери бъде потвърдено, Европа ще бъде вторият спътник в Слънчевата система, за който е известно, че има гейзери с водни пари.
НАСА обяви и бъдеща мисия до спътника на Юпитер, която може да потвърди наличието на гейзерите.