Производителят на автомобили Porsche е даден на съд. Искът е за 110 млн. евро, съобщава dw.com.

Компанията да бъде глобена с тази крупна сума искат германски еколози, които твърдят, че автопроизводителят е провеждал незаконни манипулации на показателите на нивото на вредните газове от дизеловите автомобили.

Искът в размер на 110 млн. евро е подаден във Федералната служба за автомобилен транспорт от Германската екологическа организация Deutsche Umwelthilfe.

По думите на изпълнителния директор на организацията Юрген Реш, причината за обръщането към съда е, че производителят на коли е използвал нелегално оборудване. То, казва Реш, позволява да се понижат показателите на замърсяване на извънградските автомобили Cayenne.

Чрез този иск еколозите от Deutsche Umwelthilfe имат намерение да създадат прецедент и да обърнат внимание на „дизеловия скандал“ в Германия. В същото време представители на Porsche в Щутгарт оказват да коментират иска.

„Всеки гражданин трябва да спазва закона. Ако нарушим правилата за движение по пътищата, ни грози глоба. Същите правила в бъдеще трябва да бъдат наложени и на автопроизводителите, които до този момент не са понесли наказания в Германия заради „дизеловия скандал“, казва Юрген Реш.

Припомняме, че в края на юли 2017 г. министърът на транспорта на Германия обяви, че изтегля 22 000 коли марка Porsche поради установен нелегален софтуер при контрола на изгорените газове. В това се състои и самият „дизелов скандал“.