Китайските космически служби още през март са обявили, че нямат контрол над тази станция. Ако навлезе в горните слоеве на атмосферата, ще наблюдаваме явление като метеоритен дъжд. Това заяви в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия физикът в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН) Пенчо Маркишки относно информацията, че китайски сателит може да се разбие в страната ни.
Припомняме, че преди дни стана ясно, че отломки от китайската космическа станция “Тянгун 1” вероятно ще паднат между 42 и 43 паралел в Северното полукълбо, предупреждава Холгер Краг в прессъобщение на Европейската космическа агенция.

Това се очаква да се случи между януари и март следващата година. На тази географска ширина в Европа са Испания, Франция, Италия, Черна гора, Албания, Сърбия, Македония и България. Въпреки че учените стесниха пространствения и времевия диапазон на вероятния сблъсък, все още изчисленията няма как да бъдат направени със 100-процентова точност.

"Ще се образуват отломки. За съжаление се твърди, че броени часове преди самата катастрофа, ще стане ясно дали ще ни удари тук. За такова кратко време е трудно да има адекватна реакция и евакуация на население. По-голямата част от обекта, ще се изпари. Очаква се все пак отломки с тежест около 100 килограма да паднат. Скоростта им ще е няколко километра в секунда, това е много - може да разруши къща и да убие хора. Всичко е въпрос на това къде точно ще падне това тяло. България се намира в северната граница на предвиденото", каза той и изрази надежда все пак отломките да паднат в океани и морета.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!