Омарът е един от най-големите специалитети по целия свят. Консумира се в супа, салата, сварен със специален дресинг, в руло или в други предястия. В хранителната индустрия се използват два вида омари- Newberg и Thermidor. Готвачите кипват или приготвят на пара деликатеса като се разбира дали е готов по промяната на цвета на черупката- от син до оранжев.

Това се получава от разграждането на определен протеин, благодарение на който се променя и цвета. Днес е световният ден на омарите и в много страни шеф-готвачи ще покажат най-доброто от себе си в приготвянето на омари, съобщават от foodpanda.
Ето и някои други любопитни факти за вкусните омари.

Средното ниво на живака в омар е около 0,107 м.г.

До 19-ти век, консумацията на омар не е била популярна.

Преди години, храненето с омари се е смятало за белег на бедност.

Това е била една от най-често консумираните храни в затворите.

В наши дни най-скъпото ястие с омар, достига до 19 000 лв, във френски ресторант в Париж.

Омарите могат да живеят до 100 години.

Омарите са канбали. Когато храната е оскъдна, се знае, че ядат по-малки омари.

Омарите могат да регенерират своите нокти, крака и антени.

Месото е голям източник на протеини, осигурявайки 28 грама протеин на чаша.

Омарът е добър афродизиак.

Деликатес е печен омар, направен на руло с морски водорасли.