Микровълновата печка е електроуред, който присъства в почти всяка къща.

Но не всички си дават сметка за щетите, които някои продукти могат да причинят, ако се затоплят в него.

Френският сайт Sympa-Sympa.com публикува списък с неща, които в никакъв случай не трябва да поставяте в микровълнова.

1. ПлодовеНякои плодове, като ябълките и бананите, просто ще загубят част от вкуса и текстурата си, ако ги поставите в микровълнова печка. Гроздето дори може да избухне, а сушените плодове, като сушено грозде или кайсии, ще задимят кухнята ви.

2. Храни в картонена кутияТе не са никак практични – картонените кутии могат да се възпламенят в микровълновата печка. Ако са снабдени и с метална дръжка, могат и да повредят завинаги фурната, пише Profit.bg

3. ФолиоВсички метали могат да разрушат микровълновата печка, така че никога не си правете подобни експерименти. Фините метали, като фолиото, създават още по-сериозни рискове, все едно да поставите голям тиган в микровълновата.

Храната няма да се затопли, защото металът отразява микровълните и те не достигат до ястието, което се съдържа в съда.

Финият метал ще абсорбира електрическия ток, генериран вътре от микловълните и ще се затопли много бързо, а това увеличава значително риска от пожар.


4. Пластмаса95% от затоплената пластмаса освобождава много токсични химически изпарения. Въпреки че се смята, че някои видове пластмаса могат да се поставят в микровълнова фурна, опитвайте се да избягвате съдовете от пластмаса и полистирен, защото те освобождават вредни химически вещества.

5. ЯйцаАко все още не го знаете, голямата топлина ще създаде много пара под черупката и тъй като яйцето няма друг защитен слой, ще избухне. То няма непременно да разруши микровълновата ви печка, но няма да ви е приятно да чистите.

Ако все пак сте решили да приготвяте яйца в микровълнова, първо направете малка дупка отгоре, така че парата да може да излезе от яйцето.

6. Термочаши

Вярно е, че много такива чаши могат да се топлят в микровълнова печка, но върху тях трябва задължително да е уточнено, че са годни за затопляне в уреда. В най-добрия случай те няма да позволят затопляне на съдържанието, защото са създадени, именно за да предотвратяват промените в температурата.

В най-лошия случай те могат да разрушат микровълновата печка, защото повечето подобни чаши съдържат неокисляема стомана.

7. Замразено месоЗамразеното месо, дори затоплено до посочената температура за размразяване, се готви неравномерно. Вътрешността ще остане замръзнала, докато горната част ще бъде сготвена.

8. Стари съдове

Старият порцелан, който обичате толкова много, никога не трябва да достига до микровълновата печка. Някои чаши и чинии, произведени преди 60-те години на миналия век, могат да излъчват радиация и също така да съдържат олово и други тежки метали.

9. Хартиени пакети

Нищо не изглежда толкова безобидно, колкото хартиен пакет, но той не само е опасен, а може да излъчва токсични изпарения. Поставени под интензивна топлина, те могат дори да се възпламенят.