Следвайте долните указания и никога повече няма да задавате въпроса как се прави кисело зеле.
Саламурата се приготвя по следния начин: на 1 л. вода се слага 40 гр. морска сол. Задължително се преварява разтвора, охлажда се и тогава зелето се залива. Отгоре се слага плътно решетка, за да не изплуват евентуално зелките и да останат на сухо. Затова някой слагат тежест върху решетката. В повечето случаи това е гладък речен камък, който предварително е много добре измит с четка и гореща вода. Аз не слагам, защото моята решетка влиза много плътно и не позволява на зелето да изплува нагоре. Отново напомням, че саламурата трябва да е минимум 10 см. над зелето

Претакането започва от третия ден. Първите 7 дена се претака всеки ден. На втората седмица се претака през ден. На третата- 2 пъти в седмицата. Около 25-тия ден зелето е готово за консумация. На този етап може да му добавите 1 супена лъжица синапено семе, което е увито в чиста марля и завързано. Синапът е естествен консервант и ви гарантира запазване на зелето.

Източник: hitrinibg