Наричате някого с погрешно име или случайно разбивате на парчета чашата в ресторанта. Случва ли ви се лицето ви да почервенее в момента, в който най-малко искате внимание, за да допълни смущението? Да, не е честно, пише Obekti.bg, позовавайки се на thisisinsider.com.

Още по-странно е, че изчервяването може да се предизвика и от положително внимание, например, когато получавате комплимент.

Изчервяването е явление, което е напълно уникално за хората и все още е донякъде мистерия. Ето какво ни е известно. 

Какво е изчервяването?

Изчервяването е продукт на симпатиковата нервна система, същата, която активира реакцията борба-или-бягство. 

Когато преживявате някакъв емоционален стрес, например неудобството, когато разлеете нечие кафе или тръпката да срещнете очите на привлекателен човек, тялото ви отделя адреналин. Това кара кръвоносните ви съдове да се разширяват, така че кръвта и кислородът да се движат по-бързо в организма ви. Вените по лицето също се разширяват, което води до приток на повече кръв към него и оттам издайническата червенина.

Някои хора се изчервяват по-лесно от други, а някои дори страдат от страх от изчервяване, известен като „еритрофобия“.

Защо хората се изчервяват?

Чарлз Дарвин пише, че „изчервяването е едно от най-странните и най-човешкото от всички изражения“. Учените все още не са постигнали съгласие по въпроса защо хората се изчервяват, но има някои интересни теории.

Рей Кроужър, професор по социални науки в Кардифския университет и автор на множество статии и книги, посветени на изчервяването, пише, че то се е развило като един вид невербално извинение, свързано със социалните условности. Ако направите нещо, което нарушава дадена норма, зачервеното ви лице показва, че осъзнавате гафа.

Има ли как да го избегнем?

По-скоро не. Симпатиковата нервна система е не се контролира волево. Дори хората, които могат да се разплачат по желание, не могат да се изчервят нарочно. 

Този факт теоретично може да се използва, за да го избегнете – ако се опитате да се изчервите, няма да успеете. Виктор Франкъл, прочутият автор на книгата „Човекът в търсене на смисъл“ нарича този метод „парадоксално намерение“ – целенасоченото практикуване на невротичен навик с цел той да бъде идентифициран и премахнат. 

И въпреки всичко – лесно е да се каже, трудно е да се направи. Единственият безопасен начин да избегнете изчервяването е да си поемете дълбоко въздух няколко пъти и да оставите прилива на кръв и адреналин да отмине. Ако се чувствате неудобно от това, че ви е неудобно, нещата само се влошават.