Появи се уникално видео от намирането на съкровището, открито на нос Калиакра при археологически разкопки. В глиненото гърне намериха 28 златни и 873 сребърни монети, златни накити и още десетки ценности, заровени там навярно в края на 14-и век.

Татарското съкровище от Калиакра се оказа по-грандиозно от очакваното! Крие прелюбопитна история (СНИМКИ/ВИДЕО) 

„Радостта на екипа беше огромна. Тази находка е в резултат на дълги години проучвания. Най-ценното на това съкровище е, че ни дава огромна информация за историята”, каза доц. д-р Бони Петрунова, директор на  НИМ, в сутрешния блок на Нова телевизия.

Сензационно: Намериха ново съкровище при разкопки в замъка в Русокастро! (СНИМКИ) 

Екипът смята, че мародер е обирал хора и е заровил гърнето, защото монетите не са еднотипти. Те са събирани от различни места.

Имане изскочи и при разкопките на крепостта Туида 

Тя допълни, че по- голяма част от находката е с монети от края на 14-и век. Открити са ценности на Иван Александър, Иван Страцимир, влашки войводи и други.

Предстои обработка на  съкровището в Националния исторически музей.
Междувременно от Националния исторически музей показаха нови невероятни снимки на имането.
 

"Изключително приятна изненада поднесе на екипа, открил съкровището на Калиакра, втората по големина група монети, която е съставена от Български сребърни аспри, отсечени от Цар Иван Александър (1331-1371). Те попълват около 25 % от проверената част. Монетите са запазени добре, но тяхното качество е било влошено още при самото укриване. При съкровището „Татарска плячка“, откриваме най–малките по диаметър и грамаж български монети от този владетел, които достигат до 0,6/0,5 г. Кризата във Второто българско царство се е усещала най–добре по техните разменни единици. Лично за нас, като учени, тези данни са много ценни. В находката присъстват монети, отсичани след смъртта на Цар Иван Александър и то извън Търново", сподели доц.д-р Бони Петрунова.    
 

"Друг интересен факт, който ни предостави тази извадка, е наличието на макар и малко екземпляри на Видинския управляващ Йоан Срацимир. Монетите са общо 9, при тях се наблюдава този инфлационен ефект от намаляване на диаметъра и грамажа. Tова е добър пример как самите български монети участват в един общ поток и какви са взаимодействията между тях в големите търговски центрове като Kалиакра, обслужващи стотици търговски сделки", разкри още тя.
 

"Разбира се, неизменно в този тип големи съкровища откривани по крайбрежието е логично да има парични знаци на византийската империя. Представени са 20 хиперперона - едни от последните златни имперски монети. Те са толкова орязани и с намалено златно съдържание, че биват трудно идентифицирани. Тези, които са разчетени, са на Йоан V и регент Ана Савойска, Йоан VI Кантакузин, Андроник II и Андроник III. Открити са и 8 златни венециански монети. Наричани „зечино д’оро“ те тежат 3,5 г и са от изключително висококачествено злато от 23,5 карата. Разчетени са дожовете Марко Корнаро (1365-1368) и Андреа Дандоло (1343-1354). След като окончателно спира отсичането на златни емисии, Византийският Константинопол преминава към сребърен стандарт. Най-едрият номинал става половин сребърен хиперперон - едра сребърна монета наричана от нас „ставратон“ и неговите малки нуминали. Находката от Калиакра съдържа няколко и от тези редки екземпляри. 
Разбира се, присъстват и влашки монети с кирилски надписи и една татарска, но те са неизменен пълнеж към паричните оборотни средства, с които пазарите в тези времена работят. 


В този малък съд са събрани множество златни и сребърни монети и предмети. Съкровището се откроява със своя блясък, но покорява и с количество и многообразие от информация, която може да ни предостави", поясни още доц.д-р Бони Петрунова - директор.