Чушките се срещат в почти всички кухни днес. Те не са скъпи, налични са през цялата година и са много здравословни. Чушките са отлична съставка за салата, пица, супи, сандвичи или за консумация в сурово състояние. Можете са ги печете, пълните или мариновате. Вижте десет интересни факта за чушките.

1. Чушките идват от Централна и Южна Америка. Испанските и португалските мореплаватели ги пренасят в различни части от света при пътуванията си през XVI и XVII век.

2. Чушките се използват за готвене повече от 2000 години. В миналото те били по джоба само на заможните хора, а търговците създали специални пътища на подправките от Индия към Европа и често се борели за тях.

В Средновековието богатството на хората се измервало със запасите им от чушки, а римляните дори искали чушки като откуп, когато обсаждали някой град.

3. Освен в най-обичайния зелен цвят чушките се срещат също в червен, оранжев, жълт, бял и лилав цвят. Съществуват дори черни и кафяви чушки, въпреки че се намират по-трудно. Червените, оранжевите и жълтите чушки са зрелите версии на зелените.

4. С узряването на чушките, съдържанието им на захар и хранителни съставки също нараства. Макар зелените чушки да са по-хрупкави, можете да направите ястията си по-сладки и здравословни, като добавите червена чушка. Освен че осигурява повече витамин А и С тя съдържа антиоксиданта ликопен, който не се среща в зелените чушки.

5. През 2014 г. световен лидер в производството на чушки е Виетнам с 163 000 тона или 36% от общото производство. Следват Индонезия с 89 000 тона и Индия с 53 000 тона.



6. У нас откритите площи с чушки са възлизали на 3681 хектара през 2015 г. През същата година страната ни е произвела 65 105 тона чушки, сочат данни на Министерството на земеделието и храните.

7. Чушките са богат източник на антиоксиданти и на витамин С. Нивото на каротен и ликопен в червените чушки е девет пъти по-голямо, отколкото в зелените, те също така имат два пъти по-високо съдържание на витамин С.

8. Тъй като топлината унижощава по-деликатните хранителни вещества в чушките, най-добре е да се консумират в сурово състояние за максимален здравословен ефект. Ако все пак ги готвите, правете го на умерен огън за кратко време.

9. Лютивината на чушките се измерва по скалата на Сковил, кръстена на американския химик Уилям Сковил, който я създава през 1912 г. за тестване на нивото на алкалоида капсаицин. Скалата е от 0 до 1 000 000. Призрачните чушки имат най-високата оценка от 1 000 000, а камбата е с оценка 0.

10. Камбата, която е най-разпространеният сорт сладък пипер в Русия, е наричана там болгарский перец (български пипер).