Ново изследване установи, че хората, които редовно постват във Фейсбук профила си публикации за упражнения, диети и постижения е по-вероятно да бъдат нарцисисти. В допълнение, установено е, че хваленето с постижения наистина привлича повече внимание от страна на приятелите в социалната мрежа, пише obekti.bg, позовавайки се на Science Alert.

Въпреки че нашите резултати показват, че хваленето на нарцисистите се отплаща с повече харесвания  и коментари към ъпдейтите на статусите им, остава вероятността техните Фейсбук приятели любезно да предлагат подкрепата си, докато тайно да не харесват тези егоистични изяви, обяснява водещият учен на изследването, д-р Тара Маршъл.

«Повече информация за това как реално се приемат статус-ъпдейтите на фейсбук приятелите може да помогне на хората да избягват теми, които повече дразнят отколкото да забавляват,» допълва тя.

Изследването е установило също, че хората, които публикуват ъпдейти за техните настоящи романтични партньори, е по-вероятно да имат ниска себеоценка.

Хората, които са по-съзнателни и отговорни, публикуват повече ъпдейти за своите деца, вместо за партньорите си.

Ето няколко асоциации между употребата на Фейсбук и личността на човека:

 … екстравертните хора публикуват по-често постове за своите социални дейности и ежедневния си живот, което е мотивирано от тяхното използване на Фейсбук за комуникация и връзка с останалите.

Хората, които са отворени, е по-вероятно да публикуват на интелектуални теми, което отговаря на тяхната цел да използват Фейсбук за споделяне на информация.

Изследването е проучило данни от 555 потребители на социалната мрежа Фейсбук.