Представянето на новия iPhone на Apple на десетата годишнина от пускането на първото устройство се очаква с огромен интерес, тъй като това вероятно ще бъде най-голямото подобрение на телефона от създаването му.

Променен дизайн с широк екран, ID система за лицево разпознаване и подобрени приложения за добавена реалност са само някои от очакваните промени. Мнозина анализатори прогнозираха също, че цената на моделите ще достигне нови висини.

В свят, в който смартфонът е навсякъде, лесно можем да забравим каква изненада предизвика представянето на първото устройство от Стив Джобс преди десет години и колко разнородни бяха мненията за това дали той наистина ще промени правилата на играта.

Във връзка с годишнината ВВС публикува десет ключови момента от миналото на iPhone.

1. 2004 г. – Раждането на „Лилав проект“

След успеха на първия iMac и след това на iPod, Apple започва да разработва таблет като следващ революционен продукт. Но бившият шеф на iOS Скот Форстол си спомня, че през 2004 г. е имал критичен разговор на обяд с генералния директор Стив Джобс.

„И двамата използвахме телефоните си и ги мразехме. Огледахме се и видяхме, че всички около нас имат телефон и всички изглеждат много изтерзани, докато го използват.

Стив каза: Мислиш ли, че можем да вземем демото, което правим с таблета, и да го свием до нещо... достатъчно малко, за да се побира в джоба?“, разказа Форстол по-рано тази година.

Това накарало инженерите на Apple да създадат базово приложение, ограничено до част от дисплея на прототипа на таблет.

„В мига, в който (Стив Джобс) видя демото, знаеше, че е това. Нямаше никакво съмнение, това беше начинът, по който трябва да се държи един телефон“, продължава Форстол.

Както показаха по-късно съдебни документи, към август 2005 г. индустриалните дизайнери на Apple вече са създали концептуалната форма с кодово название Лилаво, която е призната за основата на последвалия iPhone.

2. Юли 2008 г. – Пуснат е първият онлайн магазин за приложения App Store

Сега има над два милиона приложения, налични за операционната система iOS на iPhone, и повечето собственици имат няколко страници и папки с програмите. Но за известно време след появата на първия iPhone няма достатъчно приложения за запълването дори на един екран.

Причината е, че разработчиците първоначално били ограничени до създаването на софтуер, който работи в рамките на уеб браузъра на устройството. Стив Джобс смятал, че създаването на собствен магазин с приложения ще бъде твърде сложно.

Повече от една година след пускането на телефона в продажба се появява и App Store. На 9 юли се отваря нова страница в историята на Apple, когато компанията създава няколко собствени приложения, преди магазинът да отвори виртуалните си врати.

3. Септември 2008 г. – Представен е HTC Dream

Сега звучи странно, но навремето генералният директор на Google е член на Борда на директорите на Apple. Ерик Шмид напуска поста си едва през 2009 г., но дните му са преброени, веднага след пускането на първата реклама на телефон с операционна система Android.

HTC Dream предлага възможности, които все още липсват при iPhone, включително копи-пейст, Street View и мултимедийни съобщения. Макар че отзивите са по-скоро хладни, потенциалът на по-отворена смартфон платформа към iOS е признат.

Любопитното е, че теоретично Dream е бил способен да поддържа „мултитъч“ жестове, но тази способност е деактивирана, вероятно защото Apple патентова технологията. Когато HTC добавя тази възможност в следващата версия на устройството през 2010 г., Стив Джобс е бесен.

„Ще унищожа Android, защото това е краден продукт. Бих започнал термоядрена война заради това“, казва по-късно Джобс пред биографа си Уолтър Айзъксън.

4. Февруари 2010 – Приложението Siri е пуснато от SRI

Тези дни Apple харчи милиони за реклама на Siri с участието на Дуейн „Скалата“ Джонсън, наред с други звезди. Но когато виртуалният асистент е пуснат за първи път на iOS, това е сравнително малко популярно приложение, създадено от калифорнийски научен институт, частично финансиран от Пентагона.

Бизнес моделът му предвижда да взема такса от ресторанти и организатори на събития за всяка гласово контролирана резервация и планът бил да бъдат пуснати следващи версии за Android и Blackberry.

Но това се променило два месеца след пускането, когато Apple купила технологията за повече от 200 млн. долара. Приложението остава в App Store до октомври 2011 г., когато подобрена версия се превръща в изключителна характеристика на новия iPhone 4S.

5. Юни 2010 г. – Първият iPhone за селфита

Когато iPhone 4 е пуснат на пазара, коментарите, изтъкващи прибавянето на предна камера, бяха съсредоточени повече върху използването й за видео разговори, отколкото за селфита. Това може би е разбираемо. Макар че думата селфи вече съществува, тя все още не е популярна.

И макар че iPhone 4 не е първият телефон с камера от двете си страни – Sony Ericsson пуска такъв през 2003 г., той може да се смята за движещата сила за възхода на селфи културата.

„iPhone 4 беше важен, тъй като беше лесно за употреба устройство с голям брой тийнейджъри, които имаха достъп до него, и експлозия на мобилни приложения“, казва Чарлз Артър, автор на книгата „Дигитални войни“.

 

6. Октомври 2011 г. – Смъртта на Стив Джобс

Когато Тим Кук, а не Стив Джобс показа iPhone 4S на 4 октомври 2011 г., той беше подложен на критики за предстяването си. ВВС дори го обвинява, че изглежда „тъпо“.

По това време все още не е ясно, че Кук вероятно е разбирал, че неговият ментор и приятел Стив Джобс е на прага на смъртта. Той умира на следващия ден.

Apple вероятно щеше да рухне, ако Джобс не се беше върнал през 1997 г. в компанията, която съосновава, а това означава, че никога нямаше да има iPhone.

Със сигурност след смъртта на Джобс Apple не е пускала продукт, който да се доближи до постигнатото ниво на успех от iPhone и някои се питат дали въобще ще го направи.

Последната публична поява на Джобс беше в Градския съвет в Купъртино през юни 2011 г., когато иска разрешение Apple да построи нова централа. Новият iPhone ще бъде първият продукт, показан в новия кампус в изложбена зала, наречена Steve Jobs Theater.

7. Април 2012 г. – Facebook купува Instagram за 1 млрд. долара

Ако ви трябват някакви доказателства за разтърсващото икономическо въздействие на iPhone, придобиването на Instagram ви ги дава. Приложението съществува само от 18 месеца, когато е обявена сделката. То има само 13 служители и е ексклузивно в iOS до седмицата преди обявяването на новината.

Придобивката се оказва успешно начинание както за инвеститорите в Instagram, така и да други свързани със смартфоните стартъп компании, търсещи пари от дружества с рисков капитал.

По онова време мнозина смятат, че Facebook е платила твърде висока цена. Сега, когато Instagram носи все повече долари от реклама, се оказва, че цената е била доста изгодна.

Други приложения, които дебютират на iPhone, са Uber, Deliveroo и Airbnb, които също разтърсиха индустрията.

Според някои оценки общата стойност на глобалната икономика с приложенията, включително продажби на софтуер, реклама и мобилна търговия, е възлизала на 1.3 трилиона долара миналата година.

8. Юли 2012 г. – Apple купува AuthenTec

Придобивката на Apple за 356 млн. долара на компанията за пръстово-сензорни устройства през 2012 г. създаде особен проблем на Samsung.

Южнокорейската компания вече използваше компоненти на базираната във Флорида компания в лаптопите си и току-що беше обявила сделка за прибавяне на още един от продуктите си за сигурност в телефоните й, използващи Android.

Но наред с безпокойството, което предизвиква у големия си конкурент, най-голямата полза за Apple е възможността да пусне своята Touch ID система в iPhone 5S през 2013 г. Първоначално тя е ограничена само да използването й за отключване на телефона и дигитални покупки от Apple.

Но по-късно компанията успява да въведе Apple Pay и да увеличи сигурността на приложения на трети страни, без да се изисква въвеждането на парола всеки път. Един от страничните ефекти на успеха на сензора е удължаването на живота на физическия хоум бутон на iPhone.

Ако се вярва на слуховете, Apple се опитва да го замени с част, която може да остане скрита под екрана и може би е на път да го замени изцяло с лицево разпознаване в iPhone X.

9. Август 2013 г. – Стив Балмър обявява, че се оттегля като шеф на Microsoft

През 1997 г. Microsoft дава спасителна помощ на Apple, като придобива дял за 150 млн. долара във фалиращата компания. Apple връща услугата, като пуска продукт, който първоначално Microsoft не успява да разбере добре.

Генералният директор Стив Балмър се присмива на перспективите пред iPhone, след като чува за устройството за първи път. „Това е най-скъпият телефон в света и не се харесва на бизнес клиентите, защото няма клавиатура“, казва той през 2007 г.

Шест години по-късно Балмър обявява придобиването на бизнеса с телефони на Nokia за 5.4 млрд. долара в опит да навакса изоставането, но след като напуска през 2015 г.,неговият наследник признава, че операционната система Windows Phone е била провал.

По ирония на съдбата, ако делът на Microsoft в Apple не беше продаден по времето на Балмър, сега той щеше да струва над 40 млрд. долара и той можеше да споделя успеха на компанията.

„Подобно на много други хора, Стив Балмър напълно подцени въздействието на iPhone. Арогантното му отхвърляне със сигурност го преследва“, казва Бен Ууд от консултантската компания CCS Insight.

10. Юли 2016 г. – Появява се Pokemon Go

Манията Pokemon Go вече премина пика си, но доказва, че приложенията за добавена реалност, при които графики се комбинират с гледки от реалния свят, могат да станат доста привлекателни.

Добавената реалност съществува от 2009 г. върху iPhone, когато френски разработчик създава приложение, показващо близки магазини и други интересни места в Париж.

Но се очаква тя да стане много популярна с предстоящото пускане на iOS 11, която включва ARKit – софтуер, който позволява на потребителите да поставят обекти в реалния свят с помощта на компютърна графика.

Остава въпросът дали потребителите ще са доволни да преживяват действието на iPhone-а си или Apple ще се почувства длъжна да пусне придружаващи хендсфрий слушалки.