Веднага щом слънчевите лъчи отстъпят място на мрачното и мъгливо време, жаждата за горещ шоколад се заражда. И тъй като сезонът на студените дни е дълъг, събрахме много страхотни рецепти за горещ шоколад, защото само една не стига.

Горещ шоколад

1 л прясно мляко
230 г черен шоколад (70%)
120 г млечен шоколад
1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Шоколадите се натрошават наситно. Загрява се 1/3 от млякото и към него се добавят двата вида шоколад и щипката сол.

След като се разтопи шоколадът, се сипва останалото мляко. Загрява се, като се разбива добре с телена бъркалка.

горещ шоколад сутрин
Източник: Thinkstock

Горещ шоколад в мексикански стил

500 мл прясно мляко
100 г черен шоколад (80%)
4 с. л. какао
2 с. л. кафява захар
40 мл текила
100 мл животинска сметана
1/8 ч. л. кайенски пипер
канела за поръсване

Начин на приготвяне:

Млякото се загрява и преди да кипне, се добавят начупеният шоколад, какаото и захарта.

Когато се разтворят, котлонът се изключва и напитката се овкусява с лют кайенски пипер.

Сместа се разпределя в чаши, налива се по малко от текилата.

Сметаната се разбива и горещият шоколад се гарнира с нея, като накрая се поръсва с канела.

горещ шоколад сутрин
Източник: Thinkstock

Горещият шоколад на херцогa

150 г черен шоколад (70% какао)
1 1/2 ч. ч. животинска сметана
1/2 ч. ч. светла кафява захар
кората от 1 портокал
1/2 ч. л. бахар
1 шушулка ванилия
1 щипка сол
смлян черен пипер на върха на ножа 

Начин на приготвяне:

В касерола се сипват 1 1/2 ч. ч. вода и сметаната, счукания бахар, семенцата от шушулката ванилия, настърганата кора от портокала, черния пипер, солта и  захарта. Оставя се да кипне на котлона за около 2–3 минути, след това се отстранява.

Към горещата смес се добавя начупеният шоколад и се бърка,  докато се разтопи. Напитката се сервира гореща.

Лют горещ шоколад 

250 г натурален шоколад 
1 л прясно мляко 
2 с. л. мед 
200 мл гореща вода 
1 люта чушка 
1 шушулка ванилия 
1 пръчка канела 
1 с. л. смлени бадеми 
бита сметана за гарниране

Начин на приготвяне:

В касерола се слагат водата и лютата чушка, разрязана надве и почистена от семките. След като течността заври, се изчаква да се редуцира на половина. След това чушката се отстранява.

В друга касерола се налива прясното мляко, слагат се канелата и ванилията, която се цепва, за да може зрънцата да паднат вътре.

Когато млякото кипне, се отстраняват канелата и ванилията.

Слага се натуралния шоколад, предварително начупен и се подслажда с меда.

Налива се лютивата вода. Оставя се да кипне и горещият шоколад се сервира гарниран с бита сметана и поръсен с бадеми.

Източник: vesti.bg