Всички сме го изпитвали: хавлиените кърпи рано или късно  губят своята мекота и пухкавост, и дори способността си да поглъщат влагата добре. Това се получава, защото по тях остават сапуни, перилни препарати и промишлени ароматизатори за дрехи, които правят влакното по-грубо. Освен това, в хода на употребата им, понякога хавлиените кърпи добиват неприятна миризма, която не изчезва дори и след изпиране в пералня. Какво да правим с кърпите? Да ги хвърлим?

Преди да решите, че е време да хвърлите кърпите или да ги направите на парцали, опитайте този прост трик, който може и да не знаете. Необходимите съставки са широко достъпни и много евтини, а резултатът ще ви изненада и ще забележите, че вашите кърпи са си върнали мекотата и отново много добре абсорбират влагата, а имат и прекрасен аромат.

И така, какъв е трикът?

Кърпите се захабяват по-често, защото не се перат правилно. Има едно просто правило. Сменяйте кърпите за баня 1 път седмично. А един път месечно ги изпирайте, използвайки този прост трик.

В допълнение, не използвайте омекотител при прането на кърпи! Защото в действителност той се натрупва върху нишките, което прави нашите кърпи по-груби и те губят способността си да поглъщат влагата добре.

Ако вашите кърпи са добили неприятна миризма, има вероятност те да са натрупали остатъци от сапун, които са неуловими за окото, но се разпознават по този начин.

За да станат вашите кърпи отново меки, пухкави и чисти, има прост и достъпен начин. Той използва две универсални съставки, които се намират във всяка къща:  сода за хляб и оцет.

Комбинацията от тези съставки ще ви помогне да се отървете от замърсявания, миризми и ще направи кърпите много меки.

хавлии

ЩЕ ВИ ТРЯБВАТ:

  • 1 чаша оцет
  • 1/2 чаша сода
  • гореща вода

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ:

Пъхнете кърпите в пералната машина, изберете програма за пране с максимално гореща вода . Налейте оцета в контейнера за течния прах и включете цикъла на пране (БЕЗ изплакване и центрофугиране). Когато цикълът е завършен, поставете в контейнера содата за хляб и пуснете цикъла отново, този път с изплакване и центрофуга.

След това вашите хавлии ще са като чисто нови!