Не всички знаят що е то богатство. А още повече какво е голямо богатство: хиляди долари, стотици, милиони. Но не и съпругата на Джеф Безос, най-богатият човек на планетата по данни на Forbes от 2018 година.

За него не са чували само онези, които нямат интернет. Но за всеки случай ще споменем, че това е шефът и основателят на интернет компанията Amazon.com, космическата компания Blue Origin и собственик на издателската къща The Washington Post. Той изкарва по 107 милиарда долара годишно.
Настъпи обаче времето ние да научим и за неговата жена. Макензи Безос е била срамежливо момиче, което е чело много книги, съчинявало е малки къси разкази, мечтало е да стане писателка. По време на обучението си в Принстънския университет тя си е плащала всичко сама, работейки като миячка на чинии или сервитьорка.


Завършвайки образованието си, Макензи слага на заден план мечтата си да стане писателка и започва работа в инвестиционна компания. На първо време парите били на първо място, някакъв стартов капитал. Но именно в тази компания тя среща бъдещия си мъж. Тогава той е заемал длъжността вицепрезидент, а тя на анализатор.    
Младежите завързали отношения помежду си и година и половина по-късно те вдигнали сватба. Известно време съпрузите живеели в евтина квартира в спалния район на Сиатъл и продължили да работят на своите позиции. Тогава мечтателката Макензи се замислила за бъдещето на младото семейство и убедила мъжа си да се заеме със собствен бизнес и дори участвала в създаването на бизнес плана.  


Тя не само го подкрепила морално, но и станала неговия първи служител в новата, тогава още никому неизвестна компания Amazon. Там тя въртяла счетоводството. Няколко години по-късно порталът се превърнал в един от най-популярните в света, а Джеф Безос започнал да влиза в списъците с най-богатите хора. 


В момента съпрузите продължават да въртят своя бизнес заедно. Естествено, всичко официално е оформено на името на Джеф, но това не означава, че Макензи няма пръст. Двамата са съседи на Бил Гейтс и Барак Обама, а най-голямото им щастие са трите им родни синове и осиновената им дъщеря от Китай.  

Макензи също успява да реализира и мечтата си. Тя е автор на две книги "Изпитанията на Лутър Олбрайт" и "капани". И двете книги са бестселъри в САЩ. Постигайки благополучие за себе си, Макензи започва да помага и на другите. Тя основава благотворителния фонд Bystander Revolution, който се бори с тормоза в училище, който и до ден днешен тя ръководи лично.

Превод и редакция: БЛИЦ