Какви ли не хитрини изпробват родителите, за да накарат детето да яде повече зеленчуци. Прикриват ги отгоре с други любими храни, пасират, мачкат, украсяват блюдата така, че да не личи, че в тях има зеленчук, пише noviteroditeli.bg, позовавайки се на deti.mail.ru.

Ето още няколко подхода, които може да са ви полезни. Пробвайте смело!   

1. Използвайте правилото "Предлагай 10 пъти"
Родителите се оплакват, че 3-годишното им дете въобще на кусва зеленчук. Те просто са изтървали момента. Защото още с захранването, когато се въвежда нова храна, е трябвало да го „запознаят“ с техния вкус като му предложат много и най-разнообразни.  И са се предали бързо.
Отказали са се от правилото – предлагай новата храна не по-малко от 10 пъти. 
Така  дори на първите 9 то да се е мръщило и е обръщало глава пред лъжицата с броколи, има голям шанс следващия път то да я лапне и да се оближе с удоволствие. 

2. Експериментирайте с консистенцията на храната, с цветовете и дълбочината на купичката 

Една от причините детето да отказва зеленчуци е, че не познава  консистенцията на предлаганото блюдо. Например – обича печено, защото е хрупкаво. А пюре от тиква – не. 
И проблемът се решава с търпение и с постепенно запознаване с различни консистенции – пюре, желе, късчета, твърда и мека храна.
Учените доказаха, че зеленчуци  с червен и оранжев цвят са много по-привлекателни от тези със зелен.
Затова в началото на храненето винаги предлагайте на детето зеленчуци с „привлекателни“ цветове – тиква, домат, морков, а после  - останалите. 
Още едно научно откритие може да е от полза. Децата с охота ядат обяда си в малка и дълбока купички, а не в голяма чиния.
Цветът на чинията също е от значение. Предпочитаните от хлапетата са: жълт, оранжев, червен.   

3. Предлагайте, не принуждавайте

Най- важното е да не храните детето с ултиматуми (докато не изядеш това, няма да станеш от масата), нито с помощта на шантаж (ако не доядеш салата, няма да получиш десерт).
Вместо това предложете правилото - „само една хапка“.
Детето трябва да опита една лъжичка от цветното зеле като опише вкуса му. Дори не е задължително да я глътне. При това имате възможност да променяте вкуса като слагате добавки – зехтин,  сметена, сирене. 
Размерът на порцията е важен. По добре е детето да поиска допълнително, отколкото да препълните чинията. При вида ѝ, то сигурно ще изгуби апетит. 

4. Започвайте обяда/вечерята със зеленчуци

Когато сте гладени, всичко ви се услажда дори и храните, които не са ви особено любими. И щом се заситите, този вълшебен ефект изчезва. Затова предлагайте салата, задушени зеленчуци, супи в началото на храненето. И дори детето да хапне само една лъжичка, това е успех. По-добре малко, отколкото  нищо.

5. Без бонбони и сладкиши

Банална, но работеща мярка.  Ако пред вас има ябълка и поничка със захарна глазура, може поничката да няма шанс.
Но, ако в чинията са морков, краставица и стрък целина,  то шансовете на моркова са  2 пъти по-големи.  
Колкото и да е сложно, махнете от къщата солети, чипс,  пуканки ... и всичко от този ред.  
А и от всички зеленчуци може да направите вкусен чипс. Може да ги изпечете във фурната или да купите готови. 
Рецептата за приготвяне на цвекло, моркови и тиква е проста – нарежете ги на тънки лентички, отцедете от водата, добавете зехтин и запечете в тавичка. Добавете подправки. Печете на ниска температура, за да станат хрупкави.
Съхраняват се лесно в стъклен съд, който се затваря херметично.

6. Дайте личен пример

И да не е само личен, може да е с подкрепата на  семейството. В САЩ, когато филмът „Попай морякът“  излиза на екран и става популярен, децата по-охотно започват да ядат спанак. И то, защото благодарение на суперхраната, героят добива суперсили.