Добре е да се внимава какво ядем. Но трябва трябва да се мисли и за това, което използваме, за да готвим храната си. Докато можете да използвате кокосово масло и олио в тиган, за да запазите храната от залепване, много популярни марки за готвене сега произвеждат съдове с незалепваща повърхност, пише beu.bg. Но за тях е известно, че съдържат химикал, който е свързан с големи здравословни проблеми, като например рак. Съществуват обаче алтернативи, които можете да използвате. Тези алтернативи са нетоксични, а някои дори предлагат допълнителни ползи за здравето. Научете повече за нетоксичните опции за готварски съдове, като прочетете по-долу!

1. Чугун

Чугунът е един от най-старите нетоксични съдове за готвене. Освен това, той запазва топлината добре, така че можете да използвате по-ниска температура. Това помага храната да не се залепи.

Освен това, когато ядете храна, приготвена в чугунен съд или тиган, консумирате желязо. Това е чудесен начин за лечение на дефицит на желязо. Въпреки това, тези, които имат прекалено високи запаси от желязо, трябва да избягват чугунени съдове за готвене.

 2.Неръждаема стомана

Абразивното почистване обаче може да доведе до повреда на покритието. Когато се случи, съдът вече Не е нетоксичен. Това се дължи на извличането на метали. Обърнете внимание как почиствате нетоксичните съдове за готвене от неръждаема стомана и ги изхвърляйте, след като се появи такова увреждане.

3. Стъкло

Следващото в списъка на нетоксичните съдове за готвене е стъклото, което е екологично чист, и много издръжлив материал. Стъклените контейнери също са и по-здравословен вариант от пластмасовите им колеги за съхранение на храни.

4. Мед

Когато става въпрос за нетоксични съдове за готвене, медта е по средата. Тя може да бъде по-безопасна от други опции, но също така може да доведе до прекомерна консумация на мед. Все пак, някои хранителни режими са с ниско съдържание на мед, което прави тези нетоксични съдове за готвене,  добър вариант в тези случаи.