Повечето фитнес треньори ще ви кажат, че тайната на тонизираното и добре оформено дупе не е никаква тайна – състои се в няколко клякания на ден. Ако трябва да бъдем честни обаче, тази тренировка може много бързо да ви стане скучна, пише tialoto.

Според някои професионалисти клековете не са най-ефективните движения, когато става дума за тонизиране на седалището.
Има и други упражнения, които също могат да оформят дупето. Ето и някои от тях.

1. Планк с разтягане на крака
Започва се докато сте в поза планк – на „четири крака“ на пода, като пръстите на краката докосват пода, както и лактите на ръцете. Раменете са разположени над китките, а коремните мускули са стегнати.
Движете крака нагоре и надолу, докато стягате мускулите на седалището. Внимавайте да не вдигате крака много нависоко. Повторете това упражнение осем пъти с всеки крак.

И това е интересно - 10 златни правила за хранене от фитнес инструкторите

2. Стъпване встрани
Докато сте в поза планк, вдигнете левия крак нагоре и след това го преместете настрани, докосвайки пода. След това се върнете в начална позиция. Повторете упражнението осем пъти с всеки крак.

И това е интересно - Ето защо фитнес маниаците пият L-карнитин


3. Странично повдигане на крака
От същата начална позиция вдигнете левия крак и го придвижете настрани, като опишете 90-градусов ъгъл. Повдигнете, докато стане почти успореден на пода, след което го върнете в началната позиция. Повторете упражнението по осем пъти за всеки крак.

И това е интересно - Кои са полезните протеинови шейкове след тренировка и с какво могат да бъдат заменени