Визуалното въздействие на храната е едва ли не толкова важно, колкото са вкусът и ароматът. Затова и ефектният изглед на този кекс е първото нещо, което ще ви накара да го направите на момента, пише menumag.bg. 
Необходими продукти за 8 - 10 порции

4 яйца
200 гр. пудра захар
125 мл. олио от гроздови семки
200 мл. швепс портокал или мандарина
260 гр. брашно
1 пакетче бакпулвер
2 с. л. тъмно какао
1 ч. л. меко масло
2 с. л. прясно смляна галета
какаова глазура:
30 гр. какао
2 с. л. прясно мляко
3 с. л. пудра захар
60 гр. масло
2 с. л. карамелизирани орехи за поръсване 

Начин на приготвяне

1. 
Яйцата се разбиват със захарта на средни обороти за 4 мин. На тънка струя се прибавя олиото.

2. Брашното се пресява с бакпулвера.

3. В яйчната смес се сипва ⅓ от брашното, разбърква се с шпатула, налива се 1/3 от швепса, разбърква се, пак ⅓ от брашното, ⅓ от швепса и отново брашно и швепс.

4. Половината от сместа се обърква с пресятото какао.

5. Кръгла висока форма за кекс се намазва с маслото и се поръсва с галетата.

6. За да се получи ефектът на цвете на дъното на формата се сипват 2 с. л. от бялата смес. Точно в центъра на бялото петно се слагат 2 с. л. от кафявата смес. Отново точно в центъра на кафявата се сипва бяла и така докато свърши сместа. Формата не бива да се запълва повече от ⅔ от височината.

7. Ако остане от сместа, може да се да се изпече във форми за мъфини или чашки за кафе, намазани с масло и поръсени с галета.

8. Пече се на 180° С около 40 мин., докато клечка забодена в центъра излезе чиста.

9. За глазурата всички продукти се слагат да заврат на тих огън при непрекъснато разбъркване за минута. С горещата глазура се залива кексът. Може да се поръси с карамелизирани орехи и шамфъстък.