През есента и зимата няма по-вкусно нещо от парченце вкусен ябълков сладкиш. Има хиляди рецепти, но днес ви предлагаме нещо специално: Безподобно вкусен ябълков сладкиш с ванилов крем ! В основата му са тънко маслено тесто, ароматни ябълки и нежен и деликатен ванилов крем.

Просто неустоимо!  

Съставки:

230 гр. брашно

200 гр. захар

125 гр. масло

3 яйца

1 с.л. заквасена сметана

1/2 ч.л. бакпулвер

400 мл прясно мляко

40 гр. нишесте

500 гр. ябълки

1 с.л. галета

пудра захар на вкус

Приготвяне:

  1. Смесете брашното с бакпулвера и маслото, нарязано на малки кубчета, внимателно разтрийте всички съставки на трохи с вилица. Опитайте се да направите това възможно най-бързо, за да не се разтопи маслото.ябълков сладкиш с крем
  2. Добавете захарта, 1 супена лъжица заквасена сметана, 1 яйце и разбъркайте хубаво. Извадете тестото от купата и го разделете на 2 части, едната от които трябва да е малко по-голяма от другата.сладкиш с яйчен крем
  3. Увийте парчетата тесто с прозрачно фолио, поставете голямото в хладилника, а по-малкото - във фризера за 1 час.
  4. Извадете по-голямата част от тестото, поръсете я с брашно и разточете тестото под формата на тавата за печене. Внимателно поставете тестото във форма, покрита с пергаментна хартия.ябълков сладкиш тесто
  5. С помощта на вилица набодете тестото и пъхнете формата в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути.Шарлота с ванилов крем
  6. За кремаразбъркайте 2 яйца със 100 грама захар. Налейте 50-100 ml мляко, добавете нишестето и разбъркайте сместа до гладкост.яйчен крем
  7. Оставащото мляко налейте в тенджера и загрейте, без да завира. Бъркайки постоянно, го изсипете в предварително приготвената яйчена смес. След това прехвърлете сместа в тенджерата и, като разбърквате непрекъснато, варете крема до сгъстяване.ябълков сладкиш с ванилов крем
  8. Изпечената основа поръсете с галета, отгоре поставете белени, нарязани на малки кубчета ябълки.
  9. Разпределете върху ябълките равномерно крема на един слой.ябълки с домашен крем
  10. Вземете парчето тесто от фризера, настържете го на едро ренде и поръсете с него сладкиша. Препоръчваме тестото да се настърже веднага, за да няма време да отпусне.стърган ябълков сладкиш
  11. Пъхнете формата във фурната, загрята до 180 градуса за 50-60 минути.
  12. Преди да сервирате, поръсете повърхността на сладкиша с пудра захар.ябълков сладкиш парче