Пуешкото месо е с ниско съдържание на мазнини и е добър източник на селен и витамини от В-групата. Затова се надяваме, че тази ароматна рецепта, ще пробуди интереса ви към този все още недооценен у нас продукт, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции
500 гр. смляно пуешко или пилешко месо
2 с. л. зехтин
1 глава лук, нарязана на ситно
2 скилидки чесън, ситно нарязани
3 с. л. овесени ядки
1 голям морков, настърган
1 яйце
 сол и черен пипер на вкус
за соса:
800 гр. домати от консерва
3 с. л. доматено пюре
2 с. л. оцет
2 с. л. зехтин
2 с. л. кафява захар
5 скилидки чесън, пресовани
1 малка главалук, ситно нарязана
1 с. л. сос уорчестър
1 ч. л. леко лют червен пипер
 шарен пипер на вкус

Начин на приготвяне
1.
В загретия зехтин се слагат лукът, чесънът и морковът. Разбъркват се 2-3 мин., за да омекнат. Добавят се овесените ядки, солта и черният пипер и се разбъркват 2-3 мин. Оставят се да изстинат.

2. Каймата се обърква с овесената смес и яйцето. С мокри ръце се оформят малки кюфтенца. Намазват се със зехтин и се слагат в тавичка да се изпекат за 10 - 15 мин. на 190° С.

3. За соса лукът се слага да се задуши с лъжица вода в загретия зехтин. Когато течността се изпари, се слага чесънът и се разбърква, докато стане ароматен. Добавят се останалите продукти и сосът се вари на тих огън около 20 мин., като се разбърква от време на време. Съхранява се в хладилника и е най-добър, като престои 2-3 дни.