В Азербайджан пилафите, които там наричт плов, се приветстват на празничните трапези като царски особи. И това не е случайно -  богатите оризови гозби са най-любимите ястия в кавказката държава, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции

3 ч. ч. бланширан ориз
4 с. л. масло
1 ч. ч. обелени кестени
½ ч. ч. сушени кайсии
½ ч. ч. стафиди
½ ч. ч. сушени червени боровинки
600 гр. пилешки бутчета, обезкостени и нарязани на кубчета
1 глава лук, нарязана на тънки полумесеци
1 щипка шафран, по желание
 сол и черен пипер на вкус
 
Начин на приготвяне

1. 
Оризът се измива под течаща вода, докато водата стане бистра. Накисва се в хладка вода за 15 мин.

2. Слага се да заври 2 л вода с 2 ч. л. сол и добре отцеденият ориз се слага в нея за 15 мин. Отцежда се.

3. Стопява се половината от маслото и в него се слагат кестените. Разбъркват 3 мин. на умерен огън. Добавят се кайсиите, боровинките и стафидите. Разбъркват се 2-3 мин. Отстраняват се от огъня.

4. В тенджера се сгорещява 1 с. л. от маслото и в него се пускат пилешкото. Поръсват се със сол и пипер на вкус. Разбъркват се 1-2 мин. Върху пилето се слага лукът и се оставя още 1 мин. на огъня. Отгоре на слоеве се сипват половината от ориза, плодовата смес и останалата половина от ориза. Останалото масло се разпределя отгоре на малки бучици.

5. Тенджерата се покрива с домакинска памучна или ленена кърпа и се затваря с капак. Огънят се намалява до слаб. Задушава се 20 мин., без да се отваря и разбърква.

6. Шафранът се залива с 3 с. л. гореща вода и се разбърква, докато водата се оцвети в тъмно оранжево. Пилафът се залива и се вари на много тих огън още 20 мин.

7. Готовият пилаф се обръща върху плато и се сервира с голяма лъжица, като се загребва от всички слоеве. Може да се гарнира със зърна нар.