Мнозина вероятно не знаят, че има конкурс за най-доброто сирене в света. Но това е факт, пише profit.bg.

Церемонията по раздаването на World Cheese Awards 2017 се състоя в Лондон. Панел от съдии от 230 производители, купувачи, продавачи и автори на статии вкусиха и изследваха над 3000 сирена от цял свят.

Те избраха сиренето Cornish Kern от Корнуол за най-доброто в света със 75 точки от максимални 80. Средно твърдото сирене е определено като „твърдо при рязане, но леко ронливо по средата, маслено с карамелени нотки и дълбок приятен аромат“.

 

Преглед на изображението в TwitterПреглед на изображението в TwitterПреглед на изображението в Twitter

То е произведено от Lynher Dairies Cheese Company и са необходими 16 месеца, за да може вкусът на сиренето в алпийски стил да се развие. Съдия Кейти Стрейндж съобщи, че Cornish Kern е „визуално удивително с изключителната си тъмна коричка“.

Стейндж, която е глобален изпълнителен координатор за Whole Foods Market, допълни, че сиренето има „чудесна възраст и комплексност“. „Това е супер сирене и аз бих била щастлива да го сложа на масата си“, допълва експертът.

„Чувствам се на върха на света на сиренето!“, сподели щастривата Сара Барнс, технически мениджър на Lynher Dairies Cheese Company. „Cornish Kern е нова концепция, така че тази награда е много вълнуваща за компанията и прекрасен старт за кариерата на това сирене“, допълни тя.

Сред другите кандидати за най-добро сирене в света тази година бяха Italian Blu Di Bufala на италианската компания Quattro Portoni Caseificio, Capellaro на австрийската компания Almenland Stollenkaese и Dalewood Huguenot на южноафриканската марка Dalewood Fromage.