Растителният аромат на зелените чушки идеално си подхожда с свежестта на цитрусите, а двете заедно правят ориза на плънката неимоверно вкусен, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции

8 зелени чушки за пълнене
1 ч. ч. ориз с обли зърна
1 с. л. масло
1 с. л. зехтин
1 глава лук, ситно нарязана
3 скилидки чесън, ситно нарязани
1 голям резенцелина, ситно нарязана
2 моркова, ситно нарязани
½ ч. ч. бяло вино или вермут
2 ч. ч. горещ зеленчуков или пилешки бульон
1 с. л. копър
2 с. л. магданоз, ситно нарязан
8 тънки резенчеталимон
200 гр. чери доматчета, по желание
1 лимон, нарязан на кръгчета
 сол и пипер меланж на вкус


Начин на приготвяне

1. 
Чушките се почистват от дръжките. Оризът се сипва в цедка и се измива под течаща студена вода, докато водата стане прозрачна.

2. Маслото и зехтинът се сгорещяват и се слагат лукът, чесънът, целината и морковите. Разбъркват се на умерен огън, докато леко омекнат. Сипва се отцеденият ориз, разбърква се и се налива виното. Оставя се да поври, докато се изпари. Сипва се 1½ ч. ч. от бульона, подправя се със сол и пипер на вкус, затваря се с капак и се оставя да къкри 5 мин. или докато течността се абсорбира. Добавят се магданозът и копърът и се разбъркват.

3. Напълват се чушките и в отвора на всяка се слага по резен лимон. Слагат се в тавичка. Заливат се с останалия бульон и се разпределят останалите резени лимон. Всеки се поръсва с малко сол и зехтин. По желание в тавата може да се добавят и чери доматчета, срязани наполовина, поръсени със сол и зехтин. Чушките се пекат в загрята фурна на 200° С, докато се зачервят и бульонът се абсорбира.
Подходящи типове вина