Необходими съставки:

кайсии – 800 г от компот
масло – за намазване на формата
За тестото
заквасена сметана – 150 мл
брашно – 100 г бяло
кафява захар – 75 г
яйца – 2 бр. големи
ванилов екстракт – няколко капки

За глазура

кафява захар – 2 с.л.
масло – 15 г
сметана – за сервиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 200 градуса и намажете с масло плитка форма с диаметър около 25-30 см. Отцедте кайсиите от компота и запазете 100 мл от сока. Подредете плодчетата с разрязаната страна надолу.

За приготвянето на тестото разбъркайте заквасената сметана с отделените 100 мл сок. Сложете брашното в друга купа и направете кладенче в него.

Прибавете захарта, яйцата и ваниловия екстракт, бъркайте до получаване на гладко тесто и постепенно налейте разбитата със сока сметана. Сипете полученото тесто върху наредените кайсии и печете клафутито за 20-тина минути.

Междувременно пригответе глазурата за сладкиша. Разбъркайте маслото със захарта в малка купа. Извадете клафутито от фурната след 15 минути и разпределете равномерно сместа с маслото. Печете още 5 минути. Поднесете със сметана.