Легендата твърди, че тези "котлети" са измислени от находчив руски гостилничар, който разполагал само с кайма, а трябвало да задоволи царски каприз, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции

250 гр. смляно или скълцано пилешко месо
250 гр. телешка кайма
1 яйце
100 гр. среда от бял хляб
100 мл. прясно мляко
1 с. л. меко масло
½ ч. л. чеснов пипер или щипка чесън на прах
1 ч. л. фино настъргана лимонова кора
4г олеми макарона
 сол, шарен пипер на вкус
за паниране:
4 тънки филиихляб
2 яйца
4 с. л. брашно
1 ч. ч. олио за пържене
за гарниране:
500 гр. замразен грах
1 малка главалук, нарязана на ситно
1 с. л. масло
1 ч. л. ябълков оцет
1 с. л. нарязан на ситно магданоз
 сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне

1. 
Двата вида месо се омесват заедно с яйцето, накиснатия и изстискан хляб, маслото, чесновия пипер, лимоновата кора, сол и пипер на вкус. Оставя се за 1 час в хладилника. Оформят се 4 продълговати кюфтета. В края на всяко се слага по един макарон, който ще се използва като дръжка.

2. Хлябът за панировката се нарязва на много малки кубчета, които се слагат на слаба фурна да се изсушат.

3. Всеки котлет се панира в брашното, след това в разбитите яйца и накрая в кубчета хляб. Пържат се до порозовяване в сгорещеното олио. Поставят се върху кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината, и се запичат 10 - 15 мин. в сгорещена фурна.

4. Лукът за гарнитурата се задушава в маслото с 1 с. л. вода, добавя се грахът, посолява се, разбърква се 3-4 мин. и се добавя оцетът. Всичко се разбърква още няколко минути и се поднася с магданоза.