Има много причини, поради които може да имате повишен апетит - бърз метаболизъм и тялото ви изисква повече храна, може да сте дехидратирани, а мозъкът ви бърка жаждата с глад, или не сте си набавили достатъчно сън, което вероятно ще ви кара да ядете повече.

Логично е повишената консумация на храна или преяждането да доведат до напълняване и дори до затлъстяване.

А знаете ли, че има и храни, които ни карат да огладняваме и да искаме още, и още храна?

Вижте кои са и ги избягвайте, за да не трупате излишни килограми.

Преработени зърнени култури

Преработените зърнени храни и зърнените барчета повишават нивата на кръвната захар. Те реално отнемат енергията ни и ни карат да искаме повече храна само един час след консумацията им.

Солени храни

Солените храни, като чипс или продукти, съдържащи мононатриев глутамат, и могат да ни накарат да ядем повече. Те лъжат вкусовите ни рецептори и са като наркотик.

Алкохол

Алкохолът може да ни накара да отпуснем края и да се отдадем на храни, които обикновено не ядем. Освен това консумацията, сама по себе си, кара хората да огладняват.

Диетични продукти

Диетичните продукти не ни помагат да отслабнем. Те всъщност причиняват наддаване на теглото, защото съдържат изкуствени подсладители, като аспартам. Той се слага още в диетични сосове и храни, които тайно увеличават мотивацията ни да ядем повече.

Дъвка

Вярвайте или не, дъвката наистина ни прави по-гладни. Според проучване, вместо да потиска апетита, тя може да накара хората да ядат повече нездравословна храна, като бисквити, чипс и бонбони.

 

Трансмазнини 

И това е интересно: Лукът може да спаси мозъка от стареене - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

Трансмазнините имат вкус, който ни кара да искаме повече, като същевременно увеличава и  риска от сърдечни заболявания. Трансмазнините се намират в хидрогенирани растителни масла, пържени храни, пуканки, консерви, пици, пайове, кейкове и др.

Царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза

Той се съдържа в преработените храни, разстройва метаболизма и забавя лептина (хормон, който играе ключова роля в регулирането на приема и разхода на енергия в организма), който ни казва кога сме сити.

Китайска храна

Не си ли мислите, че китайската храна ви прави по-гладни? Това може да се дължи на високия гликемичен товар, според chinesequest.com. Той увеличава инсулина, вие се засищате бързо, но след това пада бързо и сте гладни отново.

Рафинирана захар

Рафинираната захар, открита в продукти, като сладкиши и бисквити, може да предизвика пикове и спадове на кръвната захар, водещи до силен глад.

Купен плодов сок

Много от плодовите сокове, закупени от магазина, не предлагат никакви хранителни ползи. На тези сокове са им премахнати влакнините, които са ни необходими. Освен това те предизвикат бързо покачване на кръвната захар и ни карат да огладняваме. 

Източник: Profit.bg.