Традиционният великденски козунак е висококачествен сладък хляб с жълта стафидка и червена коричка. Така го пекат нашите баби. С течение на времето стафидите започнаха да се заменят с всякакви сушени плодове, локум, ядки, че дори и шоколад и мармалад, правейки козунака за Великден още по-вкусен и по-елегантен, пише zajenata.bg. Днес предлагаме отново да променим традиционните идеи за печене на това тестено изкушение и да добавим шоколад и бадемови люспи към тестото. Харесва ли ви идеята?

Шоколадовите сладкиши са популярни сред всички. За да не стане горчив, изберете млечен шоколад. Този козунак ще е различен от обичайния не само по цвета на тестото. Неговата вътрешност ще е много пухкава. Така, че набавете продуктите и запретвайте ръкави.

Необходими съставки:

прясно мляко 250 млл

пшенично брашно 650 г

мая 25 грама

захар 150 грама

масло 100 г

слънчогледово олио 1 супена лъжица

яйца 2 бр.

млечен шоколад 100 г

ванилия 3 грама

бадемови венчелистчета
20 грама

портокал 1 бр.

стафиди половин пакет

Приготовление:

Изплакнете стафидите. Накиснете ви в топла вода. 

Загрейте млякото. Добавете към него 0,5 супени лъжици захар и мая. Разбъркайте, за да позволите на съставките да се разтворят добре в млякото. Добавете 1 чаша пшенично брашно. Трябва да си направите тесто като за палачинка. Сложете тестото на топло място, за да може да втаса и да се увеличи 2-3 пъти.

Разбъркайте яйцата, докато стане гъста сместа.

Добавете останалата захар, включително ванилията и разбийте с миксер за 10 минути.
Настъргайте портокаловата кора. Нарежете плода на две и изцедете сока.

Разтопете шоколада на парна баня или в микровълновата печка. Направете същото и с маслото. Изцедете водата от стафидите. Изсипете ги в купа и добавете в същата и сока от портокала, бадемовите стърготини и яйцето със захарта. Размесете добре всичко.

Изсипете брашното в тавата. Разбъркайте тестото. Ако не искате тестото да е леко влажно, добавете още 100 грама брашно.

Сега добавете слънчогледово олио към тестото. Разбърквайте с лъжица.

Постепенно добавете целия шоколад. Тъй като тестото вече е смесено, добавянето на шоколад не е толкова лесно. Трябва да добавите лъжица, буквално пробивайки тестото. Тогава козунакът няма да бъде изцяло шоколадов, а на бели ресни. Оставете всичко това на топло място за  още един час.

Във всяка една форма, където ще печете козунака, сложете толкова много тесто, че да заемете малко повече от половината от формата. Загрейте фурната до 160 ° C и печете 30 минути. Проверявайте дали са готови, като пробивате с клечка за зъби.

Изчакайте, докато формите се охладят и едва тогава ще получите празничния козунак. Украсете го .

Готови ли сте да направите Великден специален празник? Споделете рецептата.