Lasagne alla bolognese подобно на прочутия месен сос от столицата на италианския регион Емилия-Романя е ястие, което се изчаква и готви дълго, но и най-малката хапка си заслужава цялото време на света, пише menumag.bg. 
Необходими продукти за 8 порции
500 гр. пресни или 350 г сушени кори за лазаня
250 гр. моцарела, нарязана на тънки кръгчета
200 гр. настърган пармезан
за соса болонезе:
4 с. л. зехтин
1 глава лук, нарязана на ситно
4 стръка целина, нарязани на тънки кръгчета
3 моркова, обелени и нарязани на малки кубчета
100 гр. тънко нарязана панчета или бекон
750 гр. смляно месо със стайна температура
1 щипка индийско орехче
1 ч. ч. бяло вино
500 мл. телешки или пилешки бульон
800 гр. консервирани домати
100 гр. маскарпоне или сметана
½ ч. л. черен пипер 
 сол на вкус
за соса бешамел:
100 гр. масло
3 с. л. брашно
800 мл. прясно мляко
1 щипка индийско орехче
 сол на вкус

Начин на приготвяне

1. 
За соса болонезе зехтинът се загрява и в него се слагат лукът, целината и морковите. Разбъркват се 4-5 мин. на умерен огън, докато поомекнат, без да се зачервяват.

2. Прибавя се панчетата, разбърква се 2-3 мин., слага се каймата, подправя се с черен пипер на вкус и се разбърква непрекъснато, за да не стане на бучки. Добавя се индийското орехче. Налива се виното и се оставя да ври, докато почти се изпари.

3. Врящият бульон се добавя черпак по черпак към соса, като се разбърква непрекъснато и се изчаква течността да се изпари, както се прави ризото. Слагат се доматите и сосът се оставя да ври непокрит, докато се изпари течността и се сгъсти, като се разбърква от време на време. Прибавя се маскарпонето и се разбърква.

4. За соса бешамел маслото се разтопява на умерен огън в дълбок тиган, добавя се брашното и се разбърква с дървена бъркалка 1-2 мин. Слага се млякото при непрекъснато разбъркване. Сосът се оставя да поври на умерен огън, докато се сгъсти, като се бърка непрекъснато. Добавят се индийското орехче и сол на вкус.

5. В тенджера с вряща вода се добавя 1 ч. л. сол и се пускат листата лазаня за 3-4 мин. или до ал денте или според инструкциита на опаковката.

6. На дъното на тава се слага тънък слой бешамел. Подрежда се ред паста, отново слой бешамел, тънък слой болонезе и ред от сирената. В същата последователност се подреждат и останалите слоеве, като се завършва с бешамел и сирене.

7. Така приготвената лазаня е добре да се охлади за една нощ (или поне за два часа) и след това да се остави да добие стайна температура и да се сложи да се изпече на 180˚ С за 50 - 60 мин. Преди да се нареже и сервира, се оставя да почине за 10 мин.