Много от класическите десерти бяха изключени от веган кухнята, докато не бяха открити свойствата на течността, в която се вари нахут или бял фасул. Така наречената аквафаба замества белтъците в много рецепти, една от които е за така популярните френски макарони, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 15 - 20 броя
за аквафаба:
2 ч. ч. нахут, измит и подсушен
4 ч. ч. вода
2 см. парчекомбу
за черупките:
90 мл. аквафаба
85 гр. фина кристална захар
¼ ч. л. винена киселина
95 гр. бадемово брашно
85 гр. пудра захар
за крема:
120 гр. тъмен шоколад
2 с. л. кокосово мляко
1 с. л. ром

Начин на приготвяне
1. 
За аквафабата нахутът се залива с водата, добавя се комбуто и се оставя да къкри на много тих огън 2-2,5 часа, докато нахутът омекне.

2. Течността се прецежда и при нужда се съхранява в хладилник. Водораслите се изхвърлят, а нахутът се използва за готвене.

3. Смесват се 90 мл аквафаба, кристалната захар и винената киселина. Разбиват се на умерена скорост 4 мин. Скоростта се увеличава и се разбива още 10 - 14 мин., докато се образуват твърди връхчета.

4. Пудрата захар и бадемовото брашно с слагат в чопър и се мелят 5 - 10 сек. Пресяват се и ако има едри частици отново се смилат и се пресяват.

5. Сместа отноо се пресява върху разбитата аквафаба и с шпатула се разбърква около минута, докато консистенцията на сместа заприлича на лава.

6. С пош с кръгъл накрайник се шприцоват кръгли черупки за макарони върху хартия за печене, поставена в тава с дебело дъно. Тавата се удря 10-тина пъти с юмрук отдолу, за да излезе въздухът от черупките. Може да се поръсят с лиофилизирани  плодове.

7. Оставят се на стайна температура 50 - 90 мин., докато повърхността им засъхне.

8. Пекат се в средата на загрята фурна на 110° - 120° С за 30-35 мин. Охлаждат се в тавата.

9. За крема шоколадът се стопява и се разбърква с 2 с. л. от гъстата част от кокосовото мляко и с рома. Охлажда се добре до сгъстяване.

10. Черупките се слепват с крема.