Кюфтета в доматен сос - носталгична българска рецепта, обогатена с леко парливото, но все пак сладостно усещане от хрупкавия арпаджик, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции

за кюфтетата:
600 гр. кайма
1 глава лук, нарязана на ситно
1 ч. л. смлян кимион
½ ч. л. чубрица
2 с. л. нарязан магданоз
 сол и черен пипер на вкус
4 с. л. брашно
 олио за пържене
за соса:
500 г обелен арпаджик
½ ч. ч .доматено пюре
1 ч. ч. вода
сол и черен пипер на вкус
2 с. л. разтопено масло


Начин на приготвяне

1. 
От каймата, лука и подправките се приготвят кюфтета. Овалват се в брашното и се изпържват леко в олиото. Арпаджикът се запържва за 2-3 мин. в мазнината, в която са пържени кюфтета.

2. Готовите кюфтета се нареждат на дъното на огнеупорен съд. При тях се слага арпаджикът.

3. Всичко се залива с доматеното пюре, разтворено във водата и овкусено със сол и пипер. Слага се маслото, съдът се затваря и се слага да се запече за 30 мин. Поднася се с пресен магданоз и варени картофи.