Когато пилафите не разчитат само на вкуса на ориза, те веднага се превръщат от питателни гарнитури в изкусителни основни ястия, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции

1 ч. ч. кафяв ориз
½ ч. ч. елда
½ ч. ч. черен ориз
1 ч. л. морска сол
500 гр. кайма
2 филии хляб
1 ч. л. черен пипер
4 с. л. масло
2 глави лук, нарязани на полумесеци
½ ч. ч. запечени ядки – кашу, шамфъстък, фъстъци
1 връзка магданоз, ситно нарязан
1 с. л. балсамов оцет
2 скилидки чесън, ситно нарязан


Начин на приготвяне

1. 
Оризът и елдата се заливат с 4 ч. ч. вода, добавя се морската сол и се вари под капак на слаб огън около 30 мин., докато по повърхността на ориза започнат да се образуват дупки. Котлонът се изключва и съдът се оставя да постои затворен още 15 мин. Ако е останала течност, оризът се отцежда.

2. Хлябът се накисва в студена вода, изстисква се и средата се натрошава. Обърква се с каймата, пипера и сол на вкус. Правят се малки кюфтенца, които се изпържват до златисто в 2 с. л. от маслото. Изваждат се, добавя се останалото масло и се слага лукът. Разбърква се, докато леко се зачерви. Слагат се балсамовият оцет и сол на вкус.

3. Оризът и елдата се разбъркват с кюфтенцата и лука, поръсват се с ядките и се сервират.