4 бр. яйца
2 ч.ч. краве прясно мляко
2 ч.ч. брашно тип 500
2 с.л. масло
2 гр. сода бикарбонат
2 гр. сол

Начин на приготвяне

1 Яйцата се разбиват, докато се получи еднородна смес.
2 Добавя се млякото. Палачинките могат да се направят и с вода вместо мляко, но тогава стават много леки и не чак толкова плътни и вкусни.
3 Брашното се пресява и се смесва със содата (1 щипка). Добавя се на малки порции, за да не стане на бучки.
4 Добавя се солта (1 щипка), за да овкуси сместа.
5 Получената смес трябва да е с гъстота на боза. Може да се добави малко мляко, ако е по-гъста или малко брашно, ако се е получила по-рядка.
6 Палачинките се пържат на слаб огън, като предварително тиганът се намазва с масло.
7 Когато палачнката сама се отлепи от тигана по краищата и може лесно да се повдигне с лопатка, е готова за обръщане.
8 Готовите палачинки може да се поднесат със сладка или солена плънка, навити на руло или сгънати във формата на джобче.

Източник: kulinar.bg