Фенел е името на дивия копър, но ако не разполагате с такъв, и градинският ще ви свърши работа.
Необходими продукти

500 г червено цвекло

1 бр. фенел (резене или див копър)

1-2 бр. авокадо

1 ч. л. сок от лимон

1 грейпфрут

сол

черен пипер


За дресинга:

1 с. л. майонеза

4 с. л. кисело мляко

1 ч. л. сок от грейпфрута

1 с. л. зехтин

сол

черен пипер


За украсата: 

цветове див или градински копър


Начин на приготвяне

Измийте цвеклото, обелете го и го нарежете на шайби, пише Elle. Наредете ги в тава, посолете и залейте с малко зехтин. Печете на 180-200 градуса за 30 минути, докато цвеклото започне леко да се карамелизира. Извадете да се охлади в купа и залейте с балсамов оцет, в който да престои час за овкусяване.

Ако силният анасонов аромат на фенела не ви допада, го сгответе, за да омекотите усещането. Нарежете на шайби, полейте със зехтин и сложете във фурната на 170-180 градуса за 10-15 минути, колкото да омекне, но не прекалено.

Обелете авокадото и нарежете на кръгове или полумесеци. Поръсете с лимонов сок и щипка сол, за да не потъмнее до сервирането.
Махнете кората и ципата на грепфрута и използвайте отцедения от тях сок за дресинга. От месестата част оформете резени с размера на шайбите цвекло и авокадо. Подредете ги заедно с фенела едни върху други и подправете със сол и черен пипер.

Украсете с цветове и стръкове копър. За лека горчивина добавете маргаритки, а ако искате повече сладост – цветове от лайка. Гарнирайте с дресинг от разбитите майонеза, кисело мляко, цитрусов сок, зехтин и подправки.