Сладкишите са сред любимите кулинарни изкушения на всеки от нас. Психологически изследвания разкриват, че даже една хапка от даден сладкиш повишава хормона на щастие. В статията Ви представяме няколко рецепти за български десерти, които се приготвят бързо и лесно и дълго време ще се наслаждавате на вкуса им.

Крем карамел
Необходими продукти:

• 6 яйца
• 600 мл.

прясно мляко
• 100 гр. захар
• 1 ч.л ванилия

За карамела:

• 6 с.л. захар
• 1 с.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

Прясното мляко (600 мл.) се кипва със захарта (100 г) и ванилията (1 ч.л.). Разбърква се няколко пъти, за да се разтвори захарта. Оставя се да се охлади. Добавят се разбитите яйца (6 бр) и смества се разбърква много добре. Захарта за карамела (6 с.л.) и лимоновият сок (1 с.л.) се изсипват в малък метален съд и се разтопяват на котлона, докато се получи карамелен сос. Той се разпределя в купичките за крем карамел. Отгоре се изсипва внимателно яйчената смес и десертът се поставя с метална тава, в която се налива вода малко над средата на купичките. Крем карамелът се пече на водна баня при температура 160 градуса до зачервяване на крема. След това фурната се изключва и десертът се оставя да се охлади в нея. Най-важната тънкост при приготвянето на крем карамел е водата в тавата да не завира, за да не се образуват шупли. Наблюдавайте крем-карамела и ако водата завира, допълнете с чаша студена вода или намалете фурната.

Млечна баница
Необходими продукти:

• 200 г домашна юфка
• 5-6 с.л. разтопено масло или маргарин
• 3-4 бр. яйца
• 1 л прясно мляко
• 1 ч.ч. захар
• 1-2 ванилии

Начин на приготвяне:

В намазана с мазнина тава се слага юфката. Поръсва се с разтопеното масло. Запича се леко. Изважда се и се залива с яйчена смес, приготвена от разбитите яйца, захар, прясното мляко и ванилията. Запича се в умерена фурна. Сервира се поръсена с пудра захар.

Фунийки с крем
Необходими продукти:

• 2 бр. яйца
• 1 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. кисело мляко
• 1 ч.л. сода
• 1/2 ч.ч. олио
• около 700 гр. брашно
• шоколадови пръчици за декорация

За крема:

• 1 л прясно мляко
• 1 ч.ч. захар
• 3 бр. яйца
• 3 с.л. брашно
• 1 ванилия
• 75 г масло

Начин на приготвяне:

От изброените продукти се омесва меко, но не лепкаво тесто. От станиола от кофичките за кисело мляко или от алуминиево фолио се правят фунийки. Тестото се разточва на 0.5 см дебелина и 2 см широчина. Около всяка фунийка се навива лентичката тесто. Пекат се в нагорещена фурна на 180 С до порозовяване. След изпичане още докато са топли се маха фунийката (по-лесно е). В тенджера се изсипва почти цялото мляко и захарта. Ври докато се разтопи захарта. Яйцата, брашното и останалото мляко се разбиват добре и на тънка струя се прибавя към врящото мляко. Бърка се непрекъснато и когато се сгъсти, къкри около минута и се маха от котлона. Към горещия крем се прибавят ванилията и маслото, като се бърка пак до неговото разтопяване. Фунийките се пълнят с готовия крем. Отгоре може да се поръсят шоколадови пръчици. Ако престоят една нощ фунийките омекват.