По стара традиция за здравето на децата на Малка Богородица се правят курбани. В нейна чест омесват и изпичат голяма Богородична пита или малка, намазана с мед, наречена Богородичен хляб.

Едно парче се оставя за добитъка и се стрива в храната му, друго парче се нарича на къщата, за да я пази Богородица.

В някои краища пазят това парче чак до четвъртия ден на Божията майка, когато е празникът Събор на Пресвета Богородица (26 декември). Според народния обичай се вари жито, то най-напред се носи в черквата, за да се опее и благослови, след това се раздава за здраве.

Предлагаме ви примерно меню за празника:

Питка с прясно мляко и мая

Необходими продукти

  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 300 мл вода
  • 100 мл прясно мляко
  • 800 г брашно
  • 1 бр. яйце
  • 1 ч.л. оцет
  • 1/2 кубче прясна мая (20 г)

Начин на приготвяне

В хладката вода добавяте захарта, солта и маята оставяте няколко минути да втаса маята. През това време пресявате брашното и оформяте по средата кладенче, в него слагате яйцето, оцета и млякото после по малко добавяте от водата с маята и замесвате докато се получи хубаво тесто.

Готовото тесто увивавате в кърпа и слагате на топло за около 30 минути. Вземате втасалото тесто и правите малки топчета колкото капачка и нареждате в подходяща тава предварително намазана с олио, след като ги наредите оставяте още 10-15 минути да довтасат топченцата. Мажете отгоре с жълтък и слагате по желание риган и шарена сол. Печете около 30 минути.

Сладко варено жито

Необходими продукти

  • 100 г жито за варене
  • 1 ч.ч. счукани орехи
  • 1/2 ч.ч. стафиди
  • 2 бр. ванилии
  • 1 с.л. канела
  • пудра захар

Начин на приготвяне

Житото се слага да се вари докато не се разпукат зърната. Отцежда се и към него се добавят останалите продукти, разбърква се добре. Разпределя се в купички и е готово за сервиране.