В Бразилия „мокека“ (или „мукека“, на португалски – moqueca) казват на яхнията с риба или морски дарове. Ястието е характерно за страната от поне 300 години!
Готви се бавно, на слаб огън, без да се добавя вода, а ключови са лукът, чесънът, кориандърът и... доматите, разбира се, пише Elle. В Южна Бразилия можете да опитате „мокека кашишаба“, а в Северна – „мокека баяна“ (от областта Бая, откъдето е и рецептата по-долу).

Необходими продукти

сока на половин лимон
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 люта чушка (почистена от семките)
1 с. л. бял оцет
1/2 ч. л. сол
400 г изчистени скариди
1 ч. л. кориандър
1/2 връзка магданоз
500 г домати
черен пипер
1 и 1/2 ч.ч. кокосово мляко
1-3 с. л. царевично нишесте
2-3 с. л. олио

Начин на приготвяне

Мариновайте скаридите за 30  минути в лимоновия сок, ситно накълцаните лук, чесън и люта чушка, оцета и солта. Добавете кориандъра и магданоза, доматите, нарязани на едри кубчета, черния пипер и 1 ч. ч. кокосовото мляко.

Задушете до сготвяне на скаридите. Размийте нишестето в останалото кокосово мляко и го добавете към яхнията, за да я сгъстите.
Свалете от котлона и украсете с магданоз и резен лук или чушка. Можете да сервирате с гарнитура от бял ориз, както правят в Бразилия.