За приготвянето на 4 порции са Ви необходими:
2 стръка зелен лук
50 г мокреш
1 лимон
150 г предварително сварени и обелени скариди
1 супена лъжица оцет от шери
1 супена лъжица рапично олио
сол
смлян черен пипер
100г. кисела сметана
2 супени лъжици прясна сметана
1връзка копър
4 броя узряло авокадо с твърда кора

В една порция се съдържат: 510 ккал, 11г белтъчини, 50г мазнини, 4г въглехидрати

Време за приготвяне: 20 минути

1. Зеленият лук се почиства и измива, разполовява се надлъжно и се нарязва на малки кубчета. Мокрешът се измива и отцежда, листата се откъсват. Лимонът се измива с гореща вода, подсушава се с кърпа и се разполовява. От едната половинка се отрязват 4 тънки шайби, а другата се изстисква. Ако е необходимо, скаридите се отцеждат.
2. За винегрета в купа се слагат оцетът, олиото, солта и черният пипер. Разбиват се енергично с миксер, докато солта се разтвори. Лукът и скаридите се добавят във винегрета и се оставят да се мариноват.
3. За дресинга в купа се разбиват на крем киселата и прясната сметана, 1 чаена лъжичка лимонов сок, сол и черен пипер. Копърът се измива и отцежда; връхчетата му се накълцват на ситно и се добавят към сметановия дресинг.
4. Плодовете авокадо се разполовяват и костилките се отстраняват. Месестата част се отделя внимателно, нарязва се на кубчета и се смесва с 1 1/2 супени лъжици лимонов сок и малко сол.
5 Кубчетата авокадо, мокрешът, маринованите скариди и лукът се разбъркват и сместа се разпределя в издълбаните половинки от плодовете. В средата се слага малко дресинг с копър. Гарнира се с лимоно.ви резени и се сервира веднага. Поднася се с препечен хляб.

Полезен съвет:
Повечето мазнини в тази салата се съдържат в авокадото.85% от тях обаче са наситени мастни киселини, които понижават високото ниво на холестерола, пише lifetime.bg.