Най-подходящите видове ориз за това ястие са ризон или бисерен, които са със средно съдържание на нишесте. Важно е да се спазват пропорциите от рецептата, за да не се развари оризът, пише menumag.bg. 
Необходими продукти за 4 порции

1 л. зеленчуков бульон
2 с. л. зехтин
1 глава лук или 1 стрък праз, ситно нарязани
2 скилидки чесън, ситно нарязани
1 морков, едро настърган
2 с. л. настъргана целина или 1 стрък селъри
2-3 тиквички, нарязани на кубчета
1 червена чушка, нарязана на кубчета
2 ч. ч. ориз
100 мл. бяло вино или вермут
2 с. л. нарязан босилек
2 с. л. нарязан магданоз
2 с. л. нарязан копър
50 гр. масло
100 гр. настърган зрял кашкавал
100 гр. настърган пушен кашкавал
 сол и пипер на вкус


Начин на приготвяне

1. 
Зеленчуковият бульон се слага да заври.

2. В загретия зехтин се слагат лукът и чесънът на умерена температура за 3-4 мин. Добавят се морковът, целината и тиквичките. Разбъркват се 1-2 мин. Слага се чушката, разбърква се и се добавя оризът.

3. Когато оризът стане прозрачен, се налива виното. Всичко се разбърква, докато виното се изпари. Налива се бульонът, разбърква се и се оставя за 5 мин. да поври на тих огън. Подправя се със сол и пипер на вкус.

4. Разбърква се с нарязаните подправки и студеното масло и се сипва в тавичка. Запича се в загрята фурна на 190° С за 20 мин. или докато оризът стане готов и попие течността. Ако има нужда, се добавят 100 мл горещ бульон.

5. Ястието се запича, поръсено с двата вида настърган кашкавал, докато се стопи и леко се зачерви.